SOCIAL

Cele 20 de familii, apartamentele cărora au fost distruse în urma unui incediu produs la mansarda blocului de pe strada Pelivan, vor fi despăgubite

Primăria Chişinău a anunţat că cele 20 de familii care au apartamentele distruse în urma incediului produs la mansarda blocului de pe strada Ion Pelivan vor fi despăgubite. Aceştia ar urma să primească banii investiţi în locuinţă. Decizia autorităţilor nu prea îi bucură pe sinistraţi. Unii spun că banii daţi pe apartamente sunt mai mulţi decât cei înregistraţi oficial în contractul de cumpărare. Primăria va oferi şi câte 50 de mii de lei fiecărui proprietar afectat, pentru procurarea mobilei.

La două zile după incendiu, sinistraţii încercau să mai scoată câte ceva din lucrurile scăpate din foc. Oamenii aşteptau cu înfrigurare decizia autorităţilor.

ANGELA LAUR, proprietar afectat de incendiu: „Am avut locuinţă, locuinţă să ne de-a, nu vrem bani recompensă, financiară, sunt categoric împotrivă.”

După ce i-a ars apartamentul de la mansardă, Angela Laur a rămas în drum cu UN copil mic. Femeia este divorţată şi susţine că a plătit 18 mii de euro pentru o locuinţă de 19 metri pătraţi. Ajutorul de la stat nu este o soluţie pentru ea, dar şi mulţi dintre vecini săi, au trecut în documente sume mai mici.

ANGELA LAUR, proprietar afectat de incendiu: „În contract este indicată suma de 10 mii de lei, atunci reiese că rămas cu 10 mii de lei şi 50 de mii care ne propune primăria. Banii care-i primesc ce pot să i-au, plus la toate noi am rămas goi, goluţi. Copilul la mine trebuie să-l îmbrac de la şi până la.”

„Majoritate, 80 de procente au procurat, nu au contractul de investire, care la notar nu au arătat suma totală, care nu au arătat, dacă au arat 5 mii de euro atunci în baza contractului acesta.”

Autoritităţile recunosc că minciuna de la notar complică situaţia. Totodată, nu se ştie dacă vor putea fi despăgubiţi şi cei care închiriau apartamentele.  

VADIM BRÂNZANIUC, pretor, Sectorul Buiucani: „Toţi recunosc acesta, dar nu e argument, da trebuie să fie prin acte confirmat prin acte. Legea ne obligă pe toţi să expunem valoarea reală. Avem şi mulţi oameni care închireiau, au rămas fară acte, fară bunuri, nimeni nu deţinea niciun contract de arendă.”  

Şi ceilalţi locatarii din bloc care au fost afectaţi de incendiu, vor primi bani pentru reparaţii. Autorităţile anunţă că mansarda distrusă de foc nu va fi reconstruită sau reparată iar locatarii trebui să-şi cumpere apartamente noi. Potrivit specialiştilor, printre cauzele incendiului sunt un scurt circuit la instalaţia electrică, încălcarea regulilor de securitate antiicendiară sau fumatul.

Incendiul s-a produs sâmbătă, iar la stingerea lui au participat peste 70 de pompieri cu 11 autospeciale. Potrivit autorităţilor, şi mansarda  a două blocuri de pe străzile Pelivan şi Independenţei, care au ars în 2014, şi 28 de familii au rămas pe drumuri, au fost construite de aceaşi firmă ai cărei proprietari sunt plecaţi acum Republica Moldova.