SOCIAL

Cel puţin 10 localităţi din Republica Moldova riscă să dispară de pe hartă pentru că au rămas fără niciun locuitor

Pe uliţele din satele basarabene păşesc tot mai puţini oameni. Nu prea mai vezi copii la joacă sau ţărani grăbiţi cu sapa pe umăr spre ogorul ce le aşteaptă sudoarea. Se cam sting satele din Republica Moldova. Cel puţin 10 localităţi riscă să dispară de pe hartă pentru că au rămas fără niciun locuitor. Şi previziunile nu sunt deloc încurajatoare. În următorii ani, numărul satelor fantomă s-ar putea dubla. Efectul migrării a făcut ca în cel puţin 120 de sate să mai supravieţuiască câte 100 de oameni.

Se pustiesc satele din Republica Moldova. Rămân case, garduri şi porţi zăvorîte dar dispar oamenii. Locuri care odinioară clocoteau de viaţă, de femei şi bărbaţi gospodari prinşi cu treburile casnice, astăzi lincezesc într-o linişte bolnavă. Sunt sate basarabene în care niciun copil nu se mai joacă prin praful drumului. Nu e greu de găsit un sat basarabean pustiit. Lista autorităţilor este destul de lungă. Drumul spre Batâc este înămolit, iar casele abia se zăresc printre buruieni mari cât gardul.

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOVA: "La doar 40 de km de Chişinău se află un sat în care în perioada sa de glorie număra aproximativ 100 de gospodării. Astăzi, acestea pot fi numărate pe degete. Locuinţele îmbătrânite cu greu mai pot fi găsite printre copaci. Din această casă îmbătrânită de timp am găsit doar pereţii şi tavanul, care stau gata să se prăbuşească. În localitate au rămas să trăiască doar 2-3 familii."

Casele sunt atât de pustii că nici nu mai e nevoie de lacăte. Uşile sunt larg deschise iar geamurile sparte scârţâie în bătaia vântului. În interior, nu a mai rămas nimic. Doar lătratul câinilor mai arată strident că pe acolo mai este o fărâmă de viaţă.

 În sat nu mai este niciun magazin iar ambulanţa vine doar dacă nu plouă şi drumul este accesibil. Cei câţiva locuitori rămaşi îşi amintesc cu nostalgie de vremurile de altă dată.

SINCRON ZOIA COBZEVA, locuitor, satul Batîc: "Desigur, erau mai mulţi oameni. Acum toţi pleacă. Bătrânii mor, tinerii fug. Aici nu avem nici magazin. Mă ajută feciorul. A fost peste hotare, acum a revenit şi lucrează în Anenii Noi. Mi-a adus o butelie cu gaz şi produse."

Satul Batîc a apărut pe hartă în 1893. Localitatea a avut aproape 100 de gospodării dar a căzut repede în amorţeală, după schimbările istorile din anii 90. Cu timpul, oamenii au plecat în alte locuri pentru a putea supravieţuii.

SINCRON EDUARD STURZA, primar, comuna Geamăna: „Primii băştinaşi au fost de origine germană după, a fost populat de exodul de populaţie din partea Rusiei.După independenţă mulţi au plecat.Şi foarte brusc s-a diminuat populaţia din Batîc. Tineretul s-a dus. Sunt şi localităţi mai mari în preajmă care au aceeaşi soartă. Le-am propus liocatarilor din Batîc ca să le găsim case în Geamăna şi să-i mutăm aici ca să fim mai compacţi. Practic toţi au refuzat."

Potrivit statisticilor, în raionul Anenii Noi, există încă trei localităţi în care locuiesc mai puţin de 100 de oameni. În alte 5 sate trăiesc sub 200 de locuitori şi, în total, în Republica Moldova sunt 120 de astfel de localităţi. Mai grav este că zece sate din Republica Moldova au rămas deja fără oameni.