Cei care vor să renunţe la fumat sunt îndemnaţi să sune la Linia Verde destinată consilierii şi tratamentului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cei care vor să renunţe la fumat sunt îndemnaţi să sune la Linia Verde destinată consilierii şi tratamentului

Pentru a reduce numărul de fumători şi efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii populaţiei, începând cu 1 mai 2016, în cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, a fost instituită Linia verde destinată consilierii şi tratamentului pentru renunţare la fumat. Astfel, pe parcursul acestei perioade, 2304 de persoane au apelat serviciul telefonic pentru a se informa despre posibilităţile de renunţare la fumat.

Numărul persoanelor care doresc să renunţe la fumat este în creştere de la 220 în 2016, la 921 în 2019 şi 245 în anul 2020.

Vârsta medie a fumătorilor care apelează pentru a renunţa la fumat constituie 25-45 ani. Circa 90% din cei care se adresează sunt bărbaţi, iar 10% femei. Preponderent se adresează pentru a renunţa la fumat acei fumători care  au un stagiu îndelungat de fumat de peste 10 ani şi la care s-a format o dependenţă cu grad avansat, la fel  motivele adresării sunt şi consecinţele asupra sănătăţii, maladiile concomitente ca broşita cronică, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi altele.

Toate persoanele care apelează serviciul telefonic antifumat sunt motivate să iniţieze intervenţii complexe pentru a abandona fumatul.

Respectiv, anual în mediu circa 360 de persoane  beneficiază de consiliere psihologică sau psihoterapie individuală şi în grup. Totodată, 390 de persoane în mediu în fiecare an beneficiază de tratament complex: lazeroterapie, acupunctură şi administrarea medicamentelor specifice.

Recomandări pentru cei care doresc să renunţe la fumat:

1. Evaluarea dependenţei nicotinice

2. Evaluarea motivaţiei pentru renunţare la fumat

3. Analiza anxietăţii şi fricilor legate de procesul de renunţare la fumat

4. Alegerea de comun acord a unei strategii terapeutice adecvate

Cele două componente care şi-au dovedit eficienţa în tratarea dependenţei de tutun sunt terapia cognitiv-comportamentală şi terapia medicamentoasă:

– Terapia medicamentoasă oferă de la substituenţii de nicotină folosiţi sub diverse forme (gumă, plasture, spray nazal, inhalator, tabletă sublinguală) la anti- depresive, antagonişti ai receptorilor nicotinici .

– Terapia cognitiv-comportamentală include metode ce schimbă modalităţile obişnuite de a gândi şi a simţi în ceea ce priveşte fumatul şi propria persoană şi oferă încurajări, recompense, modificarea cogniţiilor iraţionale privind reducerea la minimum şi gestionarea dorinţei de a fuma.

Cum îi ajutăm pe fumătorii lipsiţi de motivaţie să renunţe la fumat:

Metoda  Strategia celor 5 R

• Relevanţă: să răspundă la întrebarea: „De ce este importantă renunţarea la fumat pentru dumneavoastră, pe plan personal?”

 • Riscuri: Identificarea potenţialelor riscuri personalizate legate de sănătatea fumătorului respectiv şi să clasificarea atât riscurilor imediate (ex.: agravările bolilor respiratorii acute), cât şi riscurile pe termen lung (infertilitate, cancer etc.).

• Recompense: Prezentarea beneficiilor personale ale renunţării la fumat.

• Obstacole (engl. – Road-blocks): Identificarea barierelor sau obstacolelor care ar putea sta în calea succesului unei tentative de renunţare la fumat.

• Repetiţie: Intervenţiile în vederea renunţării la fumat ar trebui să fie făcute în mod repetat, ori de câte ori se  constată că clientul nu este dispus/pregătit să se lase de fumat.

Recomandăm persoanelor care vor să renunţe la fumat să apeleze la ajutorul specialiştilor de la Linia verde: 0 800 10001.

Similare
RECOMANDĂRI