SOCIAL

Cei care au fost bolnavi de COVID se plâng că au rămas cu dureri de cap. Neurologii au început un studiu clinic şi caută voluntari

Medicii de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie spun că tot mai mulţi oameni care au fost bolnavi de Covid19 se plâng că, pe lângă alte afecţiuni, au rămas şi cu dureri de cap pronunţate şi frecvente. Specialiştii neurologi au început un studiu clinic şi caută voluntari cărora le vor oferi şi consultaţii gratuite.

La studiul clinic lansat de Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău pot participa foştii pacienţii testaţi pozitiv cu COVID-19. Boala lasă mai multe sechele, printre care, una destul de frecventă, este durerea de cap. Tot ce trebuie să facă cetăţenii este să completeze un chestionar. Cei cu afecţiuni mai grave vor primi şi consultaţii la medicul neurolog.

 OXANA GROSU, medic neurolog, cercetător ştiinţific INN: „Ne-am propus să vedem care sunt particularităţile acestor pacienţi pentru a implementa ulterior rezultatele cercetării în practica clinică. Un pacient care nu vine la timp la medic suferă, această suferinţă netratată neabordată corect duce la modificări cerebrale”.

Durerile de cap după infecţia Sars Cov2 sunt atipice. Medicamentele obişnuite nu îşi fac întotdeuna efectul de aceea trebuie neapărat o consultaţie şi un tratament de specialitate.

NADEJDA POJOGA, pacientă: „În urma covidului s-au agravat şi sunt până cu vomă. În urma covidului ele s-au acutizat şi mă îngrijorează. Puterea de concentrare nu mai este cea care a fost şi starea de oboseală se simte. Adică opt ore de muncă sunt prea solicitante. Boala singură nici nu stagnează, nici nu se vindecă ea doar progresează”.

Medicii susţin că pacienţii avuţi în evidenţă au avut mult de suferit. Accesul la tratament şi medicamente a fost limitat iar automedicaţia nu este recomandată. În această situaţie a fost şi o pacientă care de mai bine de zece ani suferă de cefalee. În perioada pandemiei nu a reuşit să ajungă la  spital iar starea ei de sănătate s-a agravat.

ELENA TODIRICĂ, pacientă: „Dureri de cap am în fiecare zi, am uneori şi accese. Seara e mai intens. Durere, partea stângă îmi tremură, îmi amurte mâna, piciorul”.

OXANA GROSU, medic neurolog, cercetător ştiinţific INN: „S-au trezit că nu pot să îşi continuă procedurile care le luau anterior. Din care motiv ei încercau cumva să se autotrateze, administrau mai multe medicamente şi atunci când s-au redeschis redeshis consultaţiile aceşti pacienţi au revenit cu cefalee foarte intensă, frecvenţă crescută, intensitate şi abuz medicamentos”

Potrivit datelor internaţionale, 90% din populatia lumii a avut cel puţin o dată o durere de cap. Migrena afectează până la 20% din populaţie iar femeile au această afecţiune mult mai frecvent  - de două, trei ori mai mult decât bărbaţii.