SOCIAL

Câţi copii sunt alăptaţi în Republica Moldova

post-img

În anul trecut, au fost alăptaţi puţin peste 89% din copiii cu vârsta de până la trei luni şi puţin peste 81% din copiii cu vârsta de până la jumătate de an. Până la vârsta de 1 an, această cifră constituie puţin peste 69% din numărul total de copii. Statistica oficială nu estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, aceste informaţii pot fi dobândite doar prin studii populaţionale. Datele sunt prezentate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul marcării în perioada 1-7 august a Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării din anul 2020 este „Susţine alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă – implică mobilizarea globală pentru susţinerea protejarea şi promovarea alăptării pentru sănătatea planetei şi a populaţiei”.

Potrivit ANSP, criza asociată cu COVID-19 a scos la iveală necesitatea şi importanţa susţinerii continuă a alăptării – ca o intervenţie importantă de protecţie a sănătăţii care salvează vieţi şi protejează populaţia de infecţii şi boli.

Conform Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului, fiecare copil are dreptul la o nutriţie sănătoasă. Alăptarea îmbunătăţeşte IQ-ul, succesele la şcoală şi este asociată cu venituri mai mari în viaţa adultă. De asemenea, facilitează dezvoltarea copilului, reduce costurile de sănătate aducând la câştiguri economice atât pentru familiile, cât şi la nivel naţional.

ANSP menţionează că în Republica Moldova subnutriţia este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate, în 2019, la copiii cu vârsta de până la un an, incidenţa prin malnutriţie a constituit 12,8 cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la o mie de copii. Incidenţa prin malnutriţie la copii de 0-5 ani în aceeaşi perioadă a constituit cinci cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la mie de copii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la şase luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.