Care este termenul de aflare în Republica Moldova a autovehiculelor cu numere străine
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Care este termenul de aflare în Republica Moldova a autovehiculelor cu numere străine

În contextul atestării tot mai frecvente a cazurilor de depăşire a perioadei de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a autoturismelor introduse şi declarate prin acţiune, Serviciul Vamal îndeamnă deţinătorii de mijloace de transport cu numere străine să respecte reglementările legale.

În conformitate cu prevederile art. 1841, Cod vamal şi art.10, Legea 1569/2002, termenul de aflare pe teritoriul ţării a mijloacelor de transport declarate prin acţiune şi plasate sub regim vamal de admitere temporară nu poate depăşi 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive.

Excepţie: mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acţiune, se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen de până la 3 ani.

Nerespectarea condiţiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară a mijloacelor de transport declarate prin acţiune se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale, cu obligarea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Mijloacele de transport auto pentru care a expirat termenul acordat sunt identificate şi aduse de către poliţie, poliţia de frontieră sau echipele mobile ale Serviciului Vamal către cel mai apropiat birou vamal sau post vamal de frontieră. Cheltuielile de escortare a mijlocului de transport auto sunt acoperite de către persoana fizică care a încălcat termenul de aflare a autoturismului pe teritoriul ţării.

Totodată, persoanele care nu au scos la timp din ţară mijloacele de transport declarate prin acţiune nu au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport.

Similare
RECOMANDĂRI