Când şi în ce cantitate va ajunge vaccinul antigripal în R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Când şi în ce cantitate va ajunge vaccinul antigripal în R. Moldova

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2020-2021 urmează să ajungă în Republica Moldova pe parcursul lunii octombrie. Astfel, urmează să ajungă o sută de mii de doze de vaccin tetravalent, livrat prin intermediul Alianţei Globale de Vaccinuri. Imunizarea va începe, conform recomandărilor OMS pentru ţărilor Europei Centrale şi de Est, în luna noiembrie, ca şi în anii trecuţi.

„Pentru sezonul gripal 2020-2021, se planifică a imuniza cu vaccin antigripal grupurile de risc sporit de îmbolnăvire şi contingentele care fac parte din aceste grupuri. Este vorba despre persoanele cu maladii cronice, cu diabet zaharat, cu maladii ale aparatului respirator, cardiovascular, femeile gravide, copii cu vârsta de la trei ani. De asemenea, sunt vaccinaţi lucrătorii medicali, vameşii, sectoriştii etc.”, a declarat pentru IPN Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei supraveghere epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii acute la ANSP.

Dacă persoana nu este în grupul cu risc sporit, dar doreşte să se vaccineze contra gripei, se poate adresa medicului de familie. În limita cantităţilor disponibile, va fi posibil de a fi imunizat. Vaccinarea antigripală se efectuează gratuit, cu excepţia cabinetelor de imunizare private.

Ştefan Gheorghiţă a menţionat că imunizarea se face după o examinare clinică a persoanei, inclusiv termometria, iar după administrarea, va fi monitorizată starea sănătăţii. „Practic, în ultimii ani noi nu am avut complicaţii sau reacţii adverse în urma imunizării contra virusului gripal”, susţine responsabilul ANSP.

Vaccinul are în componenţa antigenică – antigen la virusul gripal A (H1N1), A (H3N2) şi virusul gripal de tip B. Potrivit specialistului, există condiţii de păstrare a vaccinului, atât la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cât şi la centrele de sănătate publică teritoriale şi instituţiile medicale, care vor efectua imunizarea. Medicii de familii deja deţin informaţiile despre pacienţii, care urmează să fie vaccinaţi.

Începând cu săptămâna 41-a, vor fi recoltate probele de la persoanele care se încadrează în simptomatologia la gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute. Pe parcursul sezonului trecut, pe teritoriul ţării au circulat viruşii gripali în următoarele proporţii: A (H1N1) – 38%, A (H3N2) – 21% şi virusul gripal de tip B – 28%.

Şeful Secţiei supraveghere epidemiologică a precizat că o parte din vaccinuri sunt achiziţionate din banii din bugetul de stat, o parte din cheltuieli sunt acoperite de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, iar o parte constituie donaţie.
Similare
RECOMANDĂRI