Campanie naţională de donare a sângelui: Punctele de recoltare vor activa în toată ţara până la 26 iunie
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Campanie naţională de donare a sângelui: Punctele de recoltare vor activa în toată ţara până la 26 iunie

„Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, este mesajul din acest an în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care este marcată în fiecare an la 14 iunie.  Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, împreună cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui desfăşoară o campanie naţională de donare, oamenii fiind încurajaţi să salveze vieţi prin donarea activă de sânge şi componente sanguine. Punctele de recoltare vor activa în toată ţara până pe 26 iunie.

În semn de apreciere şi recunoştinţă, MSMPS va oferi 100 de diplome donatorilor de plasmă convalescentă, utilizată în tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 în stare gravă şi extrem de gravă. Până la moment, 43 persoane s-au însănătoşit datorită tratamentului inclusiv cu plasma convalescentă, la Institutul de Medicină Urgentă şi Spitalul Clinic Republican.

La fel, din partea Guvernului, vor fi acordate 3 diplome donatorilor voluntari şi sistematici emeriţi: Garaba Natalia, din raionul Căuşeni, care de 14 ani participă la acţiunile de donare a sângelui, Crăciun Ion, din municipiul Chişinău, care de 11 ani donează sânge sistematic şi Gafurova Irina, din raionul Căuşeni, care de 11 ani donează sânge voluntar.

Sângele este esenţial atât pentru tratament, cât şi pentru îngrijiri medicale de urgenţă. Este utilizat pentru a prelungi şi îmbunătăţi viaţa pacienţilor care suferă de boli mortale şi pentru proceduri medicale şi chirurgicale complexe. În plus, sângele este utilizat pentru a trata răniţii în situaţii de urgenţă de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate, etc.) şi ajută la salvarea vieţii mamelor şi nou-născuţilor.

În ţară sunt efectuate, anual, 80.000 de donări de sânge, dintre care 70 la sută sunt voluntare. Potrivit autorităţilor, cantitatea de sânge recoltată acoperă necesarul pentru 130.000 de transfuzii. 

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a sublinia importanţa sângelui donat, în salvarea unei vieţi. Totodată, este un prilej de a mulţumi donatorilor voluntari pentru gestul lor şi a încuraja donarea activă de sânge în rândul populaţiei.

Donează şi tu - dăruieşte viaţă!

Ministerul menţionează că de la începutul campaniei, din 25 mai şi până în prezent, 3200 persoane au participat la acţiunile de donare organizate de Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.  

Informaţii despre punctele de colectare le găsiţi pe cnts.md

În contextul marcării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, în zilele de 12, 13 şi 14 iunie, vor fi organizate activităţi de donare voluntară a sângelui în regim special, în or. Chişinău,  pe str. Academiei 11 şi în or. Balti, pe str. Decebal 113. Programul îl puteţi consulta aici.

 

Similare
RECOMANDĂRI