SOCIAL

Cabinetele stomatologice şi frizeriile s-au redeschis, însă serviciile sunt oferite doar cu programare şi cu respectarea normelor de protecţie

Avem motive de bucurie. Vom putea zâmbi din nou şi vom avea şi frizura la modă. S-au redeschis cabinetele stomatologice şi frizeriile după aproape două luni de aşteptare. Serviciile sunt oferite clienţilor doar cu programare şi cu respectarea strictă a normelor de protecţie. Se verifică temperatura corpului iar toţi poartă mască pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Fiecare pacient care vine la stomatolog este obligat la intrare să îşi încalţe bahilele, să îşi dezinfecteze mâinile, iar un angajat al instituţiei îţi măsoară temperatura corpului”.

Angajaţii cabinetelor stomatologice trebuie să aibă toate materialele de protecţie necesare.

„Pe timp de carantină s-a recomandat cu două măşti, continuăm în combinizon şi halatul de unică folosinţă”.

Medicul Iacob Surchicean spune că a aşteptat cu nerăbdare să reînceapă munca pentru că primea zeci de telefoane zilnic pentru programări. Dacă înainte de pandemie, reuşea să trateze cam 10 pacienţi, acum va face tratamente la cel mult 5 persoane într-o zi.

IACOB SURCHICEAN, medic stomatolog: „Am reluat activitatea în regim obişnuit. Adica intervenţiile planificate. Primim pacienţi pe programări deja nu doar pe urgenţă. Respectiv evităm şi în sala de aşteptare să fie careva pacienţi. În caz că apar careva reţineri din partea doctorului anunţăm recepţia”.

NADEJDA FALĂ, manager clinică stomatologică: „Ne străduim să nu întrecem un număr anumit de pacienţi pe zi, avem restricţii la chestia aceasta pentru a nu suprasolicita şi munca medicului şi a celorlalţi angajaţi”.

Intervalul dintre programări este de 30 de minute. În acest timp, totul se dezinfectează cu atenţie.

„- După fiecare pacient se prelucrează cabinetul şi pornim lampa de coarţ.
- Pentru câte minute? 
- Pentru 15 minute”.

Reguli stricte sunt şi în frizerii. Halatul, masca şi mănuşile fac şi ele parte din instrumentarul obligatoriu.

„Suntem echipaţi corespunzător, fiecare client este verificat la intrare, este soluţie de dezinfectare a mâinilor, de verificare a temperaturii. În mod obligatoriu să fie cu mască”.

Cei mai fericiţi sunt clienţii, iar bărbaţii sunt printre cei care fac cele mai multe programări.

„Am aşteptat cu mare nerăbdare să ne facem din nou frumoase să putem ieşi în lume”.

Starea de urgenţă s-a încheiat pe 15 mai, însă Republica Moldova a intrat în stare de urgenţă în sănătate. Potrivit Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate, până pe 30 iunie este interzisă activitatea în unităţile de agrement, recreere, în sălile de sport, bazinelor de înot, teatre, cinematografe, sălilor de concerte şi muzee.