SOCIAL

Butoaiele sunt la mare căutare în perioada de toamnă când începe culesul strugurilor

Fie că sunt din stejar, nuc sau arţar, butoaiele pentru păstrarea vinului sunt la mare căutare, acum, când a început culesul strugurilor. Dogarii abia reuşesc să facă faţă comenzilor. Mulţi producători de vin care fac comerţ, preferă să cumpăre butoaie de calitate pentru a-şi păstra bine produsul scos la vânzare. Ei spun că butoaiele făcute în Republica Moldova se bucură de succes în toată Europa şi chiar peste ocean.

Pentru locuitorii din Scoreni nu-i un secret că cel mai priceput meşter din sat la făcut butoaie e Alexandru Barbos. Beciul lui e plin cu butoaie pe care le vinde unor producători de vin care-şi comercializează produsele atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare.

ALEXANDRU BARBOS meşter, satul Scoreni: „Butoaie din lemn de stejar, lemn într-ales, uscat  sănătos şi oamenii cumpără butoaie pentru vin şi cognac din samagon şi alţii chiar chiar cognac. Şi merg şi în Germania, Franţa, Italia şi în România şi toată lumea.”

Meştereşte butoaie de diferite mărimi cu un volum de la 5 litri până la o tonă, şi pe fiecare îşi lasă semnătura.

ALEXANDRU BARBOS, meşter, satul Scoreni: „Eu le-am făcut la toate butoaiele şi la cele de o tonă şi la acestea le fac trafaret, vă spun că am lucrat pictor decorator. Şi am învăţat acolo. Eu şi în armată am pictat. Butoiul mic 1200 de lei, care îi mai mărişor îi 2200, asta e de acasă, dar la piaţă cerem mai mult, dar un preţ de înţelegere.”


Când era mai tânăr putea să facă un butoi şi într-o zi, dar de când s-a îmbolnăvit, soţia îi este de mare ajutor.

ALEXANDRU BARBOS, meşter, satul Scoreni: „Mă ajută soţia, că uite când facem, la acele mari facem foc în butoaie înăuntru, dar la acestea pun o căldare cu apă şi 3 cărămizi. Soţia învârteşte, dar eu bat cu ciocănaşul. Şi cât vă ia? -Ca să-l faci în întregime, 2 zile.”

Nu are timp de răgaz, nici Arcadie Cojocaru din satul Alexandru cel Bun, raionul Soroca. Bărbatul a moştenit pasiunea de a face butoaie de la bunelul şi tatăl lui.

ARCADIE COJOCARU meşter, satul Alexandru cel Bun: „Tatăl meu spunea ai crescut. ţine ciocanul în mână dacă poţi să ţii lingura când mănânci, aşa şi trebuieşte. Tot îmi place şi tar eîmi place cnd vin clienţi şi îmi dau sfaturi că eu numai cunosc chiar tot. Cum se face ţuica de casă, prin câte filtre trece, cu lapte. Îmi mai aduc şi mie câte o ţuică.”

Cum e şi firesc, toamna are cele mai multe comenzi pentru că începe culesul strugurilor.

ARCADIE COJOCARU meşter, satul Alexandru cel Bun: „În viaţa mea eu cred că am construit o mie de butoaie, noi mai lucram cu fratele, că numai sunt comenzile celea atât de mari. Cele mai întrebate sunt chiar acum toamna, septembrie, octombrie acum se face vinul. Acesta e un lucru care se face din timp.”

În pieţe, dar şi pe site-urile specializate, butoaiele costă între 500 şi 2000 de lei. Preţul oscilează în funcţie de volumul şi calitatea acestora.