SOCIAL

Burse şi premii pentru cei mai buni cunoscători ai limbii germane din Republica Moldova

post-img

Aproximativ 50 de studenţi şi elevi care au participat la mai multe concursuri şi programe de burse ale Ambasadei Germaniei la Chişinău au fost premiaţi în cadrul Sărbătorii de vară a limbii germane. La ediţia din acest an au fost acordate şi trei burse care le vor oferi liceenilor absolvenţi posibilitatea să meargă în Germania pentru studii de licenţă.

Potrivit IPN, doi învingători ai concursului de eseuri s-au ales cu o călătorie, timp de o lună, în Germania. Participanţii la concurs şi-au scris eseurile pe una din două teme propuse: „Cel mai de preţ lucru pe care l-am învăţat la şcoală” şi „Contribuţia mea pentru viitor”. De asemenea, au fost oferite 20 de burse ale Serviciului German de  Schimb Academic, diplome de limbă germană şi premii pentru trei cei mai buni profesori de limbă germană.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Julia Monar, a declarat că în acest an interesul pentru bursele acordate de Ambasada Germaniei a crescut semnificativ. Numai la concursul de eseuri au participat cu 80 de elevi mai mulţi decât anul trecut. Ambasadoarea susţine că un element de noutate în acest an este că reţeaua existentă a şcolilor PASCH (şcoli cu statut special, care beneficiază de materiale didactice, cursuri şi burse pentru elevi, învăţători şi studenţi) va fi extinsă prin accederea unei noi instituţii în această reţea, şcoală unde nivelul de predare a limbii germane este foarte bun.

Reprezentantul Serviciului German de Schimb Academic din Republica Moldova, Josef Sallanz, spune că limba germană este tot mai solicitată în Republica Moldova, dar sunt prea puţini profesori de limba germană aici. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” are în fiecare an absolvenţi profesori de limba germană, dar marea majoritate nu merg într-o şcoală, deoarece acolo nu se câştigă bine, ci merg la întreprinderi germane în Republica Moldova sau merg să studieze mai departe în Germania.

Angela Osipov,  profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, a fost desemnată cea mai bună profesoară de limbă germană din Moldova. 

Gabriela Matei a primit o bursă care îi va permite să facă, timp de doi ani, masteratul în Germania. Pentru că a făcut până acum finanţe şi bănci la ASEM, a decis să-şi continue studiile în domeniul auditului. 

Oteea Canalî, elevă în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, a fost premiată pentru eseul: „Cel mai de preţ lucru pe care l-am învăţat la şcoală”. 

Maxim Pijevschi a primit o bursă de studii în Germania în 2009, unde a făcut studii de masterat în domeniul relaţiilor internaţionale. 

În Republica Moldova, peste 1700 de elevi din 130 de şcoli şi  peste 900 de studenţi din şapte universităţi învaţă limba germană.