SOCIAL

Buletinele de identitate emise de autorităţile române basarabenilor, care nu locuiesc la adresa indicată în actul de identitate, nu vor fi anulate

Buletinele de identitate emise de autorităţile române basarabenilor care nu locuiesc la adresa de domiciliu indicată în actul de identitate, nu vor fi anulate. Proiectul de lege care prevedea această posibilitate va fi revizuit. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au semnalat unele probleme, iar în urma dezbaterii publice, autorităţile din România au precizat că intenţia noii legi nu este de a anula actele de identitate.

Potrivit directorului Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date de la Bucureşti, Cătălin Giulescu, menţiunea din proiectul de lege avea scopul de "(…) anulare a menţiunii de domiciliu. Această menţiune de domiciliu urmează să fie înscrisă doar în registrul naţional de evidenţă a persoanelor. Având în vedere ultimele elemente relevate, trebuie să spunem că proiectul cuprinde doar principii, nu şi procedura de urmat - în niciun caz această menţiune de anulare a domiciliului nu va fi luată doar pe baza unei constatări a unui poliţist".

Cătălin Giulescu a mai declarat că nimeni nu-şi propune o evaluare a tuturor menţiunilor de domiciliu din România. Totuşi, sunt circa 100 de adrese unde figurează mai mult de o mie de cetăţeni. El a precizat că va fi vorba de radierea privind menţiunea domiciliului, nu de anularea cărţii de identitate, care este o altă procedură faţă de care este abilitată doar instanţa de judecată.

Amintim că, săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Interne al României a pus în dezbatere publică un act normativ care prevedea că cetăţenii români care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin, ar putea rămâne fără actul de identitate. Astfel, cei mai afectaţi de propunerea Ministerului de Interne ar fi fost cei ce locuiesc cu chirie sau în gazdă şi cetăţenii Republicii Moldova cu buletine emise de autorităţile din România.