BOP. Fiecare al cincilea cetăţean din R. Moldova nu are bani nici pentru strictul necesar
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

BOP. Fiecare al cincilea cetăţean din R. Moldova nu are bani nici pentru strictul necesar

Peste 63% din populaţia ţării crede că lucrurile merg într-o direcţie greşită în Republica Moldova, iar peste 22% consideră că direcţia este una corectă. Datele se regăsesc în Barometrul Opiniei Publice, prezentat de Institutul de Politici Publice.

Peste 13% din respondenţi nu au ştiut să răspundă la această întrebare, iar peste 1% nu au oferit un răspuns, a precizat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, într-o conferinţă de presă la IPN.

Cetăţenii au fost întrebaţi în ce măsură sunt mulţumiţi de situaţia economică din ţară. Cei mai mulţi – 37% – s-au declarat nu prea mulţumiţi. Puţin peste 29% s-au declarat nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi, iar 26,8% – deloc mulţumiţi. Destul de mulţumiţi de situaţia economică din ţară se declară 3,5%, iar foarte mulţumiţi – doar 0,2%.

BOP arată că 8,4% din respondenţi sunt foarte mulţumiţi sau destul de mulţumiţi de veniturile familiei. 31,5% din intervievaţi au declarat că veniturile le ajung pentru un trai decent, însă nu îşi permit cumpărarea unor lucruri mai scumpe. Alţi 39,3% au spus că veniturile le ajung doar pentru strictul necesar. Aproape 20% din respondenţi au spus că nu le ajung veniturile nici pentru strictul necesar. „Adică, fiecare al cincilea cetăţean de la noi din ţară nu are bani nici pentru strictul necesar. Sigur că acest răspuns este unul subiectiv”, a precizat Arcadie Barbăroşie.

Întrebaţi despre entităţile în care au încredere, biserica rămâne tradiţional pe primul loc, fiind urmată de primărie, armată, preşedintele ţării şi poliţie.

La un referendum la care votanţii ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 43% ar selecta prima opţiune, iar 27% – pe cea de a doua. 24% dintre respondenţi nu au dorit sau nu au ştiut ce să răspundă, iar 6% au declarat nu ar participa la plebiscit.

Cercetarea a fost realizată, în perioada 28 ianuarie-14 februarie, pe un eşantion de 1 108 persoane. Datele au fost colectate, prin realizarea interviurilor faţă în faţă. Marja de eroare este de +/-3%.


 
Similare
RECOMANDĂRI