BNM va organiza o serie de evenimente de ziua leului moldovenesc, pe 29 noiembrie
Sursa foto:BNM Vizualizari:

BNM va organiza o serie de evenimente de ziua leului moldovenesc, pe 29 noiembrie

Banca Naţională a Moldovei (BNM) organizează luni, 29 noiembrie 2021, mai multe evenimente dedicate aniversării a 28-a de la introducerea leului moldovenesc.

Cu această ocazie guvernatorul BNM, Octavian Armaşu subliniază că punerea în circulaţie, în urmă cu 28 de ani, a monedei naţionale - leul moldovenesc -  a devenit parte a istoriei R. Moldova alături de alte atribute statale care ne determină ca ţară suverană şi independentă. „Moneda naţională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Sporirea calităţii monedei naţionale şi a nivelului de utilizare a plăţilor fără numerar reprezintă unul din obiectivele strategice ale BNM”, afirmă şeful băncii centrale.

În acest an, startul aniversării va fi dat de un eveniment festiv de lansare a unor monede comemorative şi jubiliare, care se va desfăşura la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina web a BNM şi profilurile sale din reţelele de socializare (Facebook şi Youtube).

Tot luni, la muzeul Băncii Naţionale a Moldovei, între orele 13.00 şi 17.00, va avea loc o expoziţie, la care vizitatorii vor putea să se familiarizeze cu istoria monedei naţionale. Pentru a respecta normele sanitare, va fi permis accesul a câte 10 persoane în grup, care vor prezenta certificatul de vaccinare sau testul negativ Covid-19, cu excepţia copiilor. Toţi participanţii vor purta mască de protecţie. O vizită va dura 30 de minute. Doritorii se pot înregistra la adresa electronică [email protected] până pe 28 noiembrie 2021 (inclusiv).

În aceeaşi zi, studenţii de la Facultatea de jurnalism şi ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii de Stat din Moldova vor participa la un atelier de instruire cu genericul „Cum ajung banii în circulaţie”. Totodată, experţii băncii centrale vor relata care sunt elementele de siguranţă ale monedei naţionale.

Leul moldovenesc a fost introdus în circulaţie pe 29 noiembrie 1993, iar timp de 28 de ani s-a modernizat în mod constant.

Similare
RECOMANDĂRI