SOCIAL

Biblioteca Naţională din Chişinău desfăşoară o campanie de informare despre siguranţa pe internet

post-img

Nu există siguranţă pe internet atunci când postăm fotografii sau comunicăm deschis pe reţelele de socializare. De multe ori, setările care ar trebui să fie confidenţiale, din neştiinţă sau din neatenţie, sunt lăsate cu acces public. Cel mai frecvent generaţia tânără ajunge victima accidentelor de securitate informaţională. Biblioteca Naţională desfăşoară, în perioada 6-12 februarie, campania de informare: „Implică-te, cunoaşte, informează-te!”.

Este mesajul transmis elevilor care au participat marţi, 6 februarie, la lansarea de către Biblioteca Naţională a unei campanii de informare privind siguranţa pe internet, transmite IPN.

Igor Cojocaru, directorul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, a spus că internetul şi tehnologiile informaţionale au devenit pentru copii şi adolescenţi, dar şi pentru o bună parte din adulţi, practic un viciu de care nu pot scăpa. Utilizatorii de multe ori sunt prinşi în situaţii complicate din cauza utilizării nesigure a internetului. Problema constă în neinformarea utilizatorilor despre riscurile la care se expun când fac cumpărături online, de exemplu, sau când poartă o convorbire pe reţelele de socializare, când transferă fotografii, fişiere video sau audio. „Internetul nu uită ceea ce postezi sau ai postat cândva. Din moment ce este publică informaţia, ea este stocată”, a atenţionat expertul.

În cadrul campaniei de informare cu genericul: „Implică-te, cunoaşte, informează-te!”, Biblioteca Naţională desfăşoară, în perioada 6-12 februarie, mai multe acţiuni pentru elevi. Vineri, 9 februarie 2018, elevilor le va vorbi Victoria Manolachi şi Natalia Gulco de la Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare. Iar luni, 12 februarie, va fi organizat un seminar interactiv cu voluntarii Centrului Internaţional „La Strada”. Veronica Borş, director adjunct al Direcţiei tehnologia informaţiei din cadrul Bibliotecii Naţionale, a spus că activităţile sunt desfăşurate pentru a promova în rândul tinerilor utilizarea sigură şi responsabilă a internetului şi a tehnologiilor informaţionale.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul „La Strada”, patru din 10 copii cu vârsta sub 10 ani au deja un cont pe reţelele sociale, iar două treimi dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani accesează zilnic internetul. Telefonul este dispozitivul de pe care marea majoritate se conectează la reţeaua virtuală.