SOCIAL

Basarabenii fără studii, dar cu experienţă într-un anumit domeniu, pot obţine oficial certificate care confirmă competenţele profesionale

Basarabenii fără studii, dar cu experienţă într-un anumit domeniu, pot obţine oficial certificate care confirmă competenţele profesionale. În ultimii doi ani în jur de 260 de cdetăţeni ai Republicii Moldova au intrat în posesia unor asemenea certificate care-i ajută să-şi găsească un loc de muncă. Şi asta, datorită unui proiect elaborat de Ministerul Educaţiei şi susţinut de PNUD în cadrul iniţiativei "Migraţie şi dezvoltare locală", cu sprijinul financiar al Guvernului Elveţiei.

Programul de certificare a competenţelor profesionale e prevăzut atât pentru migranţii care au revenit acasă, cât şi pentru şomeri sau angajaţi din Republica Moldova. Pavel Tacu este din satul Pecişte, raionul Rezina şi nu ndemult a primit certificatul privind experienţa sa profesională de paznic vânător, eliberat de către Colegiul de Ecologie din Chişinău.

PAVEL TACU:„Motivarea de a mă înscrie la aceste cursuri a fost simplă. Sunt vânător din 2012, de atunci posed toate cunoştinţele pentru vânătoare şi am dorit să obţin un act care să-mi autentifice toate cunoştinţele mele.”

Cei fără studii de profil, dar cu experienţă în anumite domenii, pot solicita certificatul care recunoaşte experienţa profesională, la unul dintre cele 9 centre de validare ale instituţiilor de învăţământ acreditate. Înainte de a primi certificatul, capacităţile candidatului sunt evaluate de către o comisie după două probe - una teoretică şi alta practică.Mai mult de jumătate din numărul total de certificate eliberate până acum, au fost acordate de Centrul de Excelenţă în Construcţii din Chişinău.

SERGIU COCEAŞ şef, Secţia Formare Continuă, Centru de Excelenţă în Construcţii: „Avem aprobate programe de evaluare la 14 meserii, cum ar fi zidar, fierar-betonist, asflat-betonist, constructor de acoperişuri. Specialităţi foarte solicitate sunt instalator sisteme de încălzire şi baterii solare.”

VALERIU PELIVAN director, Centrul de Excelenţă în Construcţii: „Aceste certificate se eliberează în două limbi, română şi engleză. Sunt recunoscute atât la noi, cât şi în ţările unde merg solicitanţii, sunt recunoscute şi peste hotare.”

Doritorii de a obţine un certificat de validare a experienţei profesionale pot alege 46 de meserii din diferite domenii – de la cel al construcţiilor sau alimentaţiei publice, până la cel al transporturilor sau tehnologiilor informaţionale.

ANATOL GREMALSCHI, expert în educaţie: „Contează rezultatele învăţării, nu contează calea pe care ai ajuns la aceste rezultate. Aceasta este şi ideea învăţământului formal, nonformal şi informal.”

Până acum, cei mai mulţi candidaţi au obţinut certificate privind experienţa profesională în domeniul construcţiilor. De cele mai multe ori, angajatorii achită taxele de obţinere a certificatului, care costă între 1600 şi 3000 de lei, în funcţie de domeniul şi numărul de competenţe calificate. Proiectul-pilot a fost lansat în 2019, iar acum va fi extins la nivel naţional.