Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabean, stabilit în Italia: Situaţia în Republica Moldova este critică. Nu avem locuri de muncă, părăsim ţara, rămân casele abandonate, rămân copii ai nimănui

Şi-ar dori o viaţă frumoasă, acasă, alături de cei dragi, însă instabilitatea din Republica Moldova îi determină pe mulţi basarabeni să plece peste hotare. Şi-ar dori locuri de muncă acasă pentru a nu fi nevoiţi să ia calea străinătăţii. Cei mai mulţi trăiesc cu speraţa unui viitor mai bun, odată cu schimbarea clasei politice.

Anatolie Popuşoi munceşte de 18 ani în Italia, la Verona. Duce dorul soţiei şi celor trei copii.

ANATOLIE POPUŞOI basarabean din diaspora: „Eu aş dori ca situaţia în Moldova să fie mult mai bună, cum şi-o doresc cetăţenii, vrem şi o economie, vrem şi locuri de muncă, locuri de muncă de lucrat în regulă şi nu la negru, vrem ca cetăţenii să nu părăsească Moldova, să stea fiecare în familiile lor.”

Este dezamăgit de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi şi-ar dori, ca orice cetăţean – stabilitate, mai ales în plan economic.

 ANATOLIE POPUŞOI basarabean din diaspora: „Mă aflu în străinătate, în Italia, Verona. Situaţia în Republica Moldova eu o văd critică, ceea ce o ştim demult deja. Nu avem o conducere ca oamenii, normal, nu avem economie, nu avem locuri de muncă, părăsim ţara, părăsim Moldova, rămân casele abandonate, rămân copii ai nimănui, e o durere mare”.

Îi este dor de graiul matern, de limba română, pe care şi-ar dori să o vorbească mai des, acasă.

ANATOLIE POPUŞOI basarabean din diaspora:  „Eu sunt într-o ţară străină, nu sunt în ţara mea, vorbesc o limbă străină în ţara lor, vorbesc limba lor. Vreau în ţara mea, când m-oi întoarce să vorbesc limba mea, în limba română, mai vreau ca lumea să-şi schimbe mentalitatea, cum am mai spus-o anterior, ca să putem face un pas înainte”.

An de an, tot mai mulţi basarabeni aleg să părăsească Republica Moldova pentru că este o ţară împovărată de sărăcie. Stagnăm la toate capitolele şi aşa rămâne acest petic de pământ cu satele pustii, cu bătrâni neputiincioşi în faţa unui stat care nu are grijă de ei, cu pensii mizere şi cu copii ce duc dorul părinţilor.

ANATOLIE POPUŞOI basarabean din diaspora: „Avem politicienii ce-i avem, care ne conduc de mulţi ani la rând, dar stăm pe loc, poate chiar dăm înapoi. Cu clasa politică pe care o avem azi noi nu mai putem merge înainte, noi nu mai avem viitor, clasa politică trebuie schimbată, trebuie schimbată radical”.

Doar schimbarea clasei politice le mai dă speranţe la o schimbare spre bine.  

ANATOLIE POPUŞOI basarabean din diaspora: „Ca să schimbăm clasa politică este nevoie ca lumea să facă o alegere corectă. Este nevoie şi ca lumea să privească canalele de televiziune cele mai adevărate, cele mai corecte. Avem oameni buni cu care putem schimba clasa politică, avem oameni buni, cu părere de rău ei sunt împiedicaţi, bagă propaganda contra lor. Cu clasa politică pe care o avem azi trăiesc doar bandiţii, hoţii şi criminalii, vă spun adevărul eu, un cetăţean simplu. Vreau şi eu lângă familia mea, nu vreau departe de familie datorită criminalilor şi bandiţilor şi hoţilor. Sunt departe de familie eu, ca mine sunt zeci de mii de oameni”.

În Republica Moldova scade populaţia an de an. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, migraţia reprezintă motivul principal al descreşterii populaţiei. Estimările provizorii arată că, la întâi ianuarie 2020, numărul locuitorilor era de 2 milioane, 640 de mii de persoane, în scădere cu aproape 228 de mii de persoane de la începutul anului 2014 şi cu 45 de mii faţă de anul precedent.
Similare
RECOMANDĂRI