SOCIAL

Avocatul Poporului: Pandemia de Covid-19 a dus la creşterea numărului de încălcări ale drepturilor omului

Pandemia de Covid-19 a dus la creşterea numărului de încălcări ale drepturilor omului şi la adâncirea sărăciei. Sunt datele unui raport prezentat, astăzi de Avocatul Poporului, Maia Bănărescu. Potrivit instituţiei, în 2020, peste 70 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au rămas fără loc de muncă, iar rata şomajului a crescut cu 8 la sută.

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu spune că restricţiile impuse de autorităţi au avut impact negativ asupra drepturilor omului în Republica Moldova, iar multe decizii nu au fost bine gândite.

MAIA BĂNĂRESCU Avocatul Poporului: „Autorităţile nu au ţinut cont de recomandările avocatului Poporului, nu au ţinut cont de opiniile specialiştilor naţionali în domeniul drepturilor omului şi sănătăţii şi mai mult deciziile au fost influenţate de factorul politic şi mai puţin de specialiştii în domeniu.”

Cele mai multe nereguli au fost înregistrate în domenii ce ţin de accesul la informaţie, sănătate, dreptul la muncă şi la un trai decent. Datele raportului arată că anul trecut, nivelul sărăciei a atins cote alarmante, iar 70 de mii de cetăţeni au rămas şomeri.

MAIA BĂNĂRESCU Avocatul Poporului: „Conform datelor prezentate de Banca Mondial sărăcia extremă în RM a atins circa 13 procente, pe măsură ce gospodăriile se confruntă cu impactul crizei, inclusiv pierderea locurilor de muncă. Estimativ, 70 de mii de locuri de muncă au fost pierdute, cetăţenii noştri au pierdut locurile de muncă. Creşterea ratei şomajului cu 8 procente”.

Situaţia financiară a multor cetăţeni s-a înrăutăţit inclusiv pentru că rudele lor, care trimiteau bani din străinătate, au revenit acasă şi nu şi-au putut găsi un nou loc de muncă.

MAIA BĂNĂRESCU Avocatul Poporului: „67 procente din gospodăriile sărace nu au venituri, economii suficiente pentru a acoperi cheltuielile lunare în mediul urban tocmai 83 de procente, iar peste 60 procente au ales alimente mai ieftine ceea ce înseamnă un impact şi asupra stării sănătăţii populaţiei”.

Avocatul poporului susţine că au avut de suferit şi lucrătorii medicali, care nu au fost asiguraţi la timp cu echipamente de protecţie pentru a trata persoanele infectate cu Covid 19. În altă ordine de idei, avocatului poporului a enumerat încălcări ale dreptului la educaţie şi sporirea cazurilor de violenţă domestică.