SOCIAL

Avocatul poporului, îngrijorat de agravarea situaţiei epidemiologice: Cifrele record sunt o dovadă că răspunsul la criza sanitară nu a fost unul pe potrivă

post-img

Avocatul Poporului este alarmat de agravarea situaţiei epidemiologice din ţară  şi situaţia catastrofală în care se află sistemul de sănătate după mai mult de trei luni de la începutul crizei sanitare în Republica Moldova. În opinia ombudsmanului, creşterea dramatică a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 în ultimele zile până la cifra record de 406 cazuri de infectare constituie dovada faptului că răspunsul la criza sanitară nu a fost unul pe potriva pericolului pe care îl prezintă Coronavirusul de tip nou.

În opinia Avocatului Poporului,  populaţia nu a tratat aceasta ameninţare pentru sănătatea şi securitatea publică cu seriozitatea, atenţia şi responsabilitatea cuvenită. Inclusiv din acest motiv s-a ajuns la etapa actuală, care impune o schimbare de abordări şi atitudini pentru a face faţă crizei şi a o depăşi cu cât mai puţine pierderi de vieţi omeneşti, dar şi pentru a nu induce în colaps sistemul medical pe cale să cedeze presiunii şi efortului la care a fost supus de la începutul epidemiei. Situaţia la care s-a ajuns demonstrează, totodată,  ce urmări poate avea ignorarea de către factorul politic a tuturor recomandărilor medicilor din ţară şi ale OMS privitor la modalitatea de gestionare a epidemiei, susţine Avocatul Poporului. 

Mihail Cotorobai cheamă populaţia să respecte cu stricteţe regulile de distanţare socială şi de igienă menite să stopeze răspândirea epidemiei de Coronavirus. Măsurile de relaxare luate de autorităţi trebuie înţelese corect. Pericolul de infectare şi de propagare a virusului nu a dispărut. Avocatul Poporului îndeamnă oamenii să fie vigilenţi şi responsabili pentru propria sănătate şi viaţă, cât şi pentru cele ale apropiaţilor şi membrilor comunităţii. Respectând recomandările medicilor, respectaţi dreptul altor persoane la viaţa şi sănătate, menţionează Avocatul Poporului.

Mihail Cotorobai mai accentuează că autorităţile vor rămâne a fi neputincioase în faţă epidemiei, în cazul în care populaţia va manifesta în continuare nepăsare pentru propria stare de sănătate şi pentru sănătatea publică. „Din cauza lipsei de disciplină şi iresponsabilităţii am ajuns la 406 îmbolnăviri pe zi şi vom putea rămâne mult timp o ţară din zona roşie, închisă pentru toată lumea din jur”, spune Mihail Cotorobai.

Totodată,  Avocatul Poporului se adresează autorităţilor cu îndemnul să analizeze minuţios în cadrul Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică evoluţiile de ultimă oră şi să adopte măsurile necesare pentru ameliorarea situaţiei.  Experienţa altor state care au atins rezultate favorabile în contracararea COVID-19 ar putea fi edificatoare pentru Republica Moldova.