Avocatul poporului cere măsuri suplimentare de protecţie a deţinuţilor şi angajaţilor penitenciarelor din ţară. Unii au febră, iar echipamentele necesare lipsesc
Sursa foto:realitatea.md Vizualizari:

Avocatul poporului cere măsuri suplimentare de protecţie a deţinuţilor şi angajaţilor penitenciarelor din ţară. Unii au febră, iar echipamentele necesare lipsesc

Avocatul Poporului solicită preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale să întreprindă măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor din sistemul penitenciar şi a deţinuţilor în contextul infecţiei COVID-19.

 Într-un demers expediat pe numele prim-ministrului şi preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, Ion Chicu, Avocatul Poporului menţionează că în perioada 20-23 martie curent a fost informat despre faptul că unii angajaţi din cadrul instituţiilor penitenciare au febră. La fel, i s-a semnalat despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire şi tratare a Coronavirusului de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituţiei penitenciare nr.16-Pruncul (spital penitenciar).  Mihail Cotorobai atenţionează despre riscul ca instituţiile penitenciare să nu poată preveni răspândirea maladiei, iar cele civile să nu poată asigura tratamentul persoanelor infectate.

Reieşind din cele expuse, pentru a preveni contaminarea angajaţilor din sistemul penitenciar (aproximativ  1500 – care se află în contact direct cu deţinuţii) şi deţinuţii (aproximativ  6700 de persoane), Ombudsmanul a solicitat examinarea oportunităţii de a se implementa măsuri suplimentare de protecţie de COVID-19 a personalului din sistemul penitenciar şi a deţinuţilor, din perspectiva asigurării dreptului la viaţă şi sănătate.

Ombudsmanul mai notează că a propus Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale stabilirea unui mecanism de interacţionare cu Oficiul Avocatului Poporului în perioada regimului de urgenţă, însă nu a primit niciun răspuns la demersul respectiv.

Similare
RECOMANDĂRI