Avocatul poporului cere Guvernului să implementeze standardele OMS privind igiena în şcoli
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul poporului cere Guvernului să implementeze standardele OMS privind igiena în şcoli

Avocatul poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, şi mai multe ONG-uri active în domeniul protecţiei copilului şi familiei cer prim-ministrului, ministrului educaţiei şi cercetării, ministrului sănătăţii să întreprindă acţiunile necesare pentru implementarea urgentă a standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la apă, sanitaţie şi igienă în toate şcolile din ţară, transmite IPN.

Într-un apel adresat instituţiilor de resort,  se spune că dreptul la sănătate, la dezvoltarea fizică şi psihică armonioasă a copilului constituie unul dintre drepturile fundamentale înscrise în Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, iar crearea unui mediu sigur şi confortabil pentru realizarea de către copii a dreptului lor la sănătate şi la educaţie este unul dintre obiectivele primordiale ale statului.

Urmare a monitorizării asigurării cu apă, a condiţiilor de sanitaţie şi igienă în instituţiile de învăţământ, avocatul poporului pentru drepturile copiilor a constatat că există probleme grave în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă, asigurarea instituţiilor cu lucrători medicali şi condiţiile igienice din grupurile sanitare.

„Condiţiile sanitare din cadrul instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova nu corespund  standardelor minime ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar în unele cazuri pun în pericol sănătatea şi securitatea copiilor. În multe şcoli din Moldova toaletele sunt în afară clădirii instituţiei, condiţiile din aceste veceuri nu corespund nici normelor sanitare, nici celor de securitate, aceste veceuri reprezintă un spaţiu insalubru, cu miros îngrozitor,  cu o gaură/câteva găuri în podea, fără separeuri, fără apă pentru sanitaţie, fără instalaţii sanitare, oricât de primitive, fără încălzire, de multe ori fără uşi sau cu uşi care abia se ţin etc.

În aceste toalete lipseşte posibilitatea de a spăla mâinile, nu sunt lavoare, nu este apă şi săpun. Astfel de condiţii, pe lângă lezarea demnităţii copiilor, încălcă grav drepturile copiilor la sănătate şi educaţie. Situaţia existentă încalcă grav dreptul la integritate fizică şi psihică, la sănătate, la trai decent şi la educaţie, dreptul la apă, la siguranţă”, se menţionează în apel.

Similare
RECOMANDĂRI