Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul poporului: „Calitatea drepturilor omului în Republica Moldova este în scădere”

Expulzarea profesorilor turci de la Liceul „Orizont” din Chişinău şi invalidarea alegerilor locale din municipiul Chişinău sunt printre cele mai grave cazuri de încălcare a drepturilor omului înregistrate în anul 2018. Este concluzia avocatului poporului din Republica Moldova. Ombutsmanul a făcut public raportul privind respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale drepturilor omului în anul 2018.

Potrivit raportului avocatului poporului şi în 2018 a fost înregistrată o degradare continuă a situaţiei privind accesul la justiţie, libertatea de exprimare, dreptul de a alege şi de a fi ales. Cel mai răsunătar caz de nerespectare a angajamentelor asumate la nivel internaţional de către Republica Moldova a fost expulzarea profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, spune ombutsmanul.
 
„Chiar dacă el este legal sau ilegal, el tot are drepturi. Chiar dacă e vorba de returnare, el nu poate fi trimis într-o ţară în care sunt probabilităţi obliective că el va fi supus torturii”, a declarat Mihai Cotorobai, avocat al poporului.
 
Dreptul la sănătate al copiilor este unul primordial, spune avocatul poporului pentru drepturile copilului. Acesta  susţine vaccinarea obligatorie a micuţilor, aşa cum se întâmplă în mai multe state.
 
„Statul trebuie să asigure calitatea vaccinurilor, informarea părinţilor şi nu în ultimul rând să fie evaluată starea copiilor pre şi post vaccinare”, a spus Maia Bănărescu,  avocat al poporului pentru drepturile copilului.
 
Avocatul poporului prezintă anual raportul respectării drepturilor omului în Republica Moldova. După ce este dezbătut public, raportul este prezentat în plenul Parlamentului.
Similare
RECOMANDĂRI