SOCIAL

Avocatul Copilului, apel către părinţi: „Este imperios să stăm acasă,  să fim conştienţi de pericolul care persistă, dar fără a intra în panică”

post-img

În condiţiile pandemiei de Coronavirus de tip nou, ale înrăutăţirii stării epidemiologice şi anunţării stării de urgenţă în ţară, Avocatului Copilului Maia Bănărescu face un apel către părinţii, reprezentanţii legali ai copiilor să asigure cu maxima responsabilitate protecţia adecvată a acestora, conform cerinţelor înaintate de către autorităţile publice responsabile. 

„În aceste circumstanţe este necesar ca să respectăm cu stricteţe regulile impuse de către autorităţile statului. Totodată, acestea sunt obligate să asigure fără discriminare şi segregare accesul la servicii medicale de calitate, dreptul la informare, la apă potabilă de calitate, păstrarea locurilor de muncă şi a veniturilor şi alte necesitaţi vitale pentru asigurarea condiţiilor de trai şi supravieţuire.

Vreau să menţionez în context noile modificări în cadrul legal care stabilesc atragerea la răspundere contravenţională a persoanelor care nu respectă regulile de carantină şi – la răspunderea penală pentru răspândirea virusului. De asemenea, readuc în atenţia celor care au în grija lor copii prevederile Codului contravenţional privind atragerea la răspundere pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului.

Pentru siguranţa noastră şi a copiilor, este imperios să stăm acasă,  să fim conştienţi de pericolul care persistă, dar fără a intra în panică. Este nevoie să respectăm regulile stabilite, să fim uniţi, să acordam ajutor atunci când cineva are nevoie, să ne informăm corect din sursele oficiale şi să diseminăm doar informaţia oficiala despre regulile de prevenire, să nu ne autotratăm – pentru aseasta sunt medicii. În caz de necesitate, apelaţi prin telefon medicul de familie sau sunaţi la numărul de telefon 112.

Dragi părinţi, staţi acasă împreună cu copiii dumneavoastră. Sistarea procesului de educaţie nu înseamnă vacanţă care presupune distracţii şi destindere. Această măsură a fost adoptată pentru a proteja copiii de riscul de contaminare cu COVID-19 şi a stopa propagarea infecţiei. Plimbările în parcuri şi joaca în curtea blocurilor pe terenurile amenajate în acest scop este contraindicată, ţinând cont de faptul că virusul este foarte contagios.

Folosiţi acest timp pentru a vă cunoaşte mai bine copiii, arătaţi-le dragostea şi afecţiunea, jucaţi-vă cu ei, dezvoltaţi împreună activităţi creative, spuneti-le poveşti, acordati-le sprijinul necesar la pregătirea temelor de acasă, în condiţiile în care unele şcoli au trecut la desfăşurarea orelor de clasă on-line. Folosiţi diferite platforme educative şi distractive, pentru a utiliza eficient timpul liber din perioada de carantină sau autoizolare. Explicaţi-le copiilor de ce trebuie să stea acasă, să nu comunice cu prietenii, dacă sunt sănătoşi, şi informaţi-i pe înţelesul lor despre măsurile necesare de respectat, cum să se spele pe miini, cum să se comporte în situaţie de carantină.

Dragi copiii, ascultaţi-vă părinţii şi reprezentanţii legali, ei vă iubesc şi au grijă ca să fiţi sănătoşi.

În calitatea mea de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului sunt disponibilă să intervin în cazul în care vă veţi confrunta cu o problemă legată de situaţia epidemiologică, dar şi legată de protecţia drepturilor copilului. Pentru aceasta apelaţi la Telefonul de încredere al Copilului gestionat  de către colegii mei din Direcţia drepturilor copilului – 080011116”, se spune în mesajul Avocatului Copilului.