SOCIAL

Autorităţile R. Moldova promit să introducă până la sfârşitul anului reguli de circulaţie pentru trotinete

Autorităţile Republicii Moldova promit să introducă până la sfârşitul acestui an reguli de circulaţie pentru trotinete. Asta în condiţiile în care creşte riscul accidentelor provocate de aceste mijloace de transport, conduse în special de persoane tinere. Nu există deocamdată o statstică privind numărul pietonilor loviţi de trotinete, chiar dacă sunt semnalate deja unele cazuri. Însă poliţia e nevoită să le soluţioneze în lipsa unor reguli privind circulaţia trotinetelor.

Lipsa unor reguli de circulaţie pentru cei care merg cu trotineta le dă bătăi de cap multor pietoni. Aceştia sunt nevoiţi să fie vigilenţi chiar dacă se deplasează regulamentar pe trotuar sau se plimbă prin parcuri. Un accident provocat recent de o trotinetă a fost semnalat de o cântăreaţă cunoscută din Republica Moldova. În timp ce se plimba cu familia în parcul Valea Morilor, fiul ei a fost lovit din spate de o trotinetă condusă de un tânăr de 20 ani. Copilul ei a fost rănit şi transportat la spital.

CEZARA, mamă: „Nu a manevrat cu trotineta, cumva s-a pierdut şi a dat în copilui meu în spate, la lovit foarte tare, el având kilograme bune pe el, la lovit atrat atât că şi puţin a zburat, copilul meu a căzut jos. Ringhen cu dureri, până la urmă s-a arat că este fractură la claviculă.  De durere fiul meu nici nu putea să meargă.”

Mama copilului lovit de trotinetă este revoltată că autorităţile nu iau măsuri pentru a preveni astfel de cazuri ce pot avea urmări şi mai grave.

CEZARA, mamă: „Mi-a zis că în viaţa mea nu va urca pe trotineta şi pe bicicletă, mie teama de asta. Mă adresez autorităţilor să ia măsuri, să intreprindă ceva la acest tip de trasnport. Să putem noi normal pietonii să ne plimbă cu copii cu familia şi să nu fim stresaţi ca cineva să ne lovească.” 

Ofiţerul de presă al direcţiei de poliţie Chişinău, ne-a comunicat că pe acest caz a fost deschisă o anchetă şi vor fi elucidate toate circumstanţele. Totuşi nu se ştie cu ce pedeapsă se va alege tânărul care conducea trotineta, chiar dacă se va dovedi că e vinovat de cele întâmplate.

Asta pentru că în legislaţia Republicii Moldova nu există nicio reglementare de circulaţie a acestui mijloc de transport. Inspectoratul Naţional de Securitate Publică a înaintat anterior Guvernului un proiect de lege în acest sens, dar acum la reexaminarea acestuia pentru că au apărut mai multe tipuri de trotinete.

IULIAN STRĂINU, inspector, INSP: „Şi unele norme comunitare europene ne impune să ajustăm legislaţia naţioanală şi noi optam pentru ridicarea nivelui de  siguranţa. Dar avem ce avem. Noi am prevăzut astfel de situaţiei cu o perioadă de doi ani în urmă, atunci când am avut primul accident neesenţial cu implicarea unei trotinete. Suntem obligaţi ca atunci când conducătorii vom încalca să includem ca şi sacţiune în codul contraviţional. ”

Inspectorul INSP, unul dintre membrii comisiei care lucrează la eleborarea proiectului, spune că până la sfârşitul anului documentul ar putea ajunge pe masa guvernului. Tot mai multe ţări din Uniunea Europeană au introdus reguli pentru circulaţia trotinetelor electrice, pe care le încadrează într-o nouă categorie de vehicule supuse reglementărilor din Codul Rutier. În Republica Moldova nu există o statistică clară a accidentelor cu trotineta.