SOCIAL

Autorităţile intenţionează să facă un studiu demografic pentru a stabili necesităţile populaţiei

Fertilitatatea scăzută, migraţia masivă şi îmbătrânirea populaţiei. Acestea sunt principalele obstacole care stau în calea dezvoltării Republicii Moldova.

Pentru a fi trecute cu brio, experţii spun că trebuie elaborate politici care să răspundă la necesităţile populaţiei. Autorităţile vor organiza în acest an un amplu exerciţiu demografic „Generaţii şi Gender” pe un eşantion de 10 mii de persoane.

Studiul „Generaţii şi Gender” va avea loc în premieră nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru mai multe ţări din regiune. Astăzi a fost semnat memorandumul de colaborare între Ministerul Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Fondul ONU pentru Populaţie, Biroul Naţional de Statistică şi Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda.

Datele colectate vor fi utile, în special, pentru dezvoltarea unor politici şi strategii sectoriale. Este nevoie de o intervenţie rapidă şi eficientă în acest domeniu, ţinând cont de tendinţa de îmbătrânire a populaţiei Republicii Moldova.  

Autorităţile spun că desfăşurarea studiului este o mare provocare, dar într-un final va aduce mai multe beneficii. Studiul va face o amplă radiografie a întregii populaţii.

În aceste zile la Chişinău se desfăşoară şi un atelier de lucru regional. Experţi în demografie din 17 ţări îi vor învăţa pe cei moldoveni cum să răspundă mai bine şi prompt la provocările exerciţiului.

Costurile pentru efectuarea exerciţiului demografic ajung la opt milioane de lei. Banii au fost alocaţi de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Studiul „Generaţii şi Gender” a fost desfăşurat până în prezent în 24 de ţări şi este un instrument global de monitorizare a schimbărilor demografice dar şi un răspuns la procesele de îmbătrânire, rata joasă de infertilitate şi altele.