Autorităţile din R. Moldova vor să prelungească termenul de schimbare a legitimaţiilor de veteran de război
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile din R. Moldova vor să prelungească termenul de schimbare a legitimaţiilor de veteran de război

Autorităţile vor să prelungească, până pe 31 decembrie 2022, termenul de schimbare a legitimaţiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou. Procesul urma să se încheie pe 31 decembrie anul curent. Însă, din 2018 şi până în prezent, au fost schimbate doar 65% din legitimaţii. Extinderea termenului este prevăzută într-un proiect prezentat pentru consultări publice de către Ministerul Apărării, transmite IPN.

De asemenea, prin proiect se propune şi extinderea termenului de valabilitate a legitimaţiilor de model vechi cu încă un an. Iar din 1 ianuarie 2023 vor fi valabile doar legitimaţiile de veteran de război de model nou.

Conform raportului Comisiei interdepartamentale pentru asigurarea schimbării şi eliberării legitimaţiei de veteran de război, până în prezent, statutul de veteran de război cu eliberarea legitimaţiei de tip nou a fost reconfirmat la 21 925 de persoane.

Potrivit autorităţilor, procesul este unul anevoios şi imposibil de realizat până la finele anului 2021, inclusiv din cauza lipsei documentelor justificative în vederea asigurării drepturilor veteranilor de război la reconfirmarea statutului de veteran de război şi obţinerea legitimaţiilor de tip nou.

Respectiv, termenul limită 31 decembrie 2021 este insuficient pentru examinarea tuturor dosarelor solicitanţilor, în condiţiile în care persoanele respective sunt în aşteptarea certificatelor de arhivă, iar un număr mare de veterani de război sunt plecaţi peste hotarele ţării.

Similare
RECOMANDĂRI