Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile din Chişinău ar putea redeschide grădiniţele, însă spun că asta ar putea declanşa un nou focar de infecţie cu noul coronavirus

Autorităţile publice locale din Chişinău sunt în toiul pregătirilor de a redeschide grădiniţile dar spun că acest lucru poate declanşa un nou focar de infecţie cu noul coronavirus. Şi numărul părinţilor care doreau să-şi ducă copiii la grădiniţe a scăzut cu 10 la sută. Cinci grădiniţe din Chişinău sunt în carantină, după ce mai mulţi angajaţi s-au infectat cu noul tip de coronavirus.

„- În cazul în care redeschidem grădiniţile mâine, cât de mare este riscul contaminării şi unei explozii de infectări?
-  Este adevărat că este o decizie foarte complicată, facem toate lucrările encesare pentru pregătirea instituţiilor. Da, riscul este extrem de mare de infectare cât a angajaţilor, cât şi a copiilor”.

Chiar dacă grădiniţele au fost închise, săptămâna trecută au fost înregistrate cinci cazuri de îmbolnăvire la angajaţii instituţiilor preşcolare. Autorităţile sunt în proces de pregătire de a redeschide spaţiile pentru copii dar nu s-a stabilit şi un termen clar.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar Chişinău: „Riscurile sunt extrem de mari, mai ales că specialiştii încă nu ştiu cum acţionează virusul asupra copiilor." 

Săptămâna trecută a fost finalizată chestionarea părinţilor. Doar 51% dintre aceşti au declarat că îşi doresc să ducă copiii la grădiniţe. La începutul lunii iunie, procentul era de 66%. În urmă cu cinci zile, un grup de părinţi din Chişinău au protestat în faţa clădirii guvernului şi au cerut să fie redeschise cât mai urgent instituţiile preşcolare. Părinţii au fost obligaţi să stea acasă în perioada pandemiei şi au beneficiat de protecţie socială. Aceştia au depus şi o petiţie, pe 2 iunie, la Guvern. Semnatarii s-au plâns că celor mici le este încălcat dreptul la educaţie.
Şeful ANSP Nicolae Furtună, ministrul Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu şi preşedintele Igor Dodon au spus că grădiniţele se vor redeschide mai târziu şi eşalonat, din cauza pandemiei de coronavirus.
 
Similare
RECOMANDĂRI