SOCIAL

Autoizolarea poate duce la reducerea cantităţii de vitamina D din organism

Autoizolarea ne fereşte de infectarea cu noul coronavirus dar ne poate crea o lipsă de vitamina D în organism, ceea ce ne face vulnerabili la alte boli. Medicii de familie spun că înregistrează, în această perioadă, un număr mare de pacienţi care au carenţe de vitamina D, în special copii şi bătrâni care, până la apariţia pandemiei, petreceau mult mai mult timp afară, la soare.

„Da, am stat în casă de la 6 martie până la 15 mai, nu am ieşit din casă deloc.Vitamina D nu am luat-o din casă, chiar să fi vrut să o luăm nu aveam cum în casă, dar o luăm acum”, a spus VLADIMIR DENDEA, 74 de ani.

Vladimir Dendea, din Chişinău, spune că de la declanşarea stării de urgenţă a decis să se încuie în casă, împreună cu soţia, de frica infectării. După două luni în care au văzut soarele doar la geam, bărbatul spune că el şi soţia lui s-au ales cu o insuficienţă acută de vitamina D.

„Tot timpul ne simţeam slăbiţi, tot timpul de la orice fleac ne enervam”, a spus VLADIMIR DENDEA.

Medicii atenţionează că cei mai predispuşi la lipsa vitaminei D sunt copiii şi persoanele cu boli cronice.

„Grupul de risc sunt gravidele, persoanele cu piele întunecată, persoanele supraponderale, persoanele cu probleme renale, digestive ei nu pot produce vitamina D”, a spus RODICA CEAVDAR, medic de familie.

Primele simptome ale organismului care duce o lipsă de vitamina D sunt nervozitatea, schimbarea culorii tenului, transpiraţia, căderea părului, sau un disconfort inexplicabil.

„La copilaşi apar diferite deformări la sistemul osos, dacă mult timp nu au stat în soare, la bătrâni pot apărea nişte pocnituri la oase, care înainte nu erau”, a spus RODICA CEAVDAR, medic de familie.

Şi asta pentru că Vitamina D are rol de asimilare a calciului, iar atunci când aceasta lipseşte, organismul are tendinţa de a fura calciul din oase, ceea ce duce la subţierea lor. Cei care locuiesc la bloc şi nu se pot bucura de cel puţin 30 de minute de soare pe zi, pot suplini lipsa acestei importante vitamine prin alimentaţie.

„Peşte, ulei de peşte, omega 3 şi nuci”, a menţionat RODICA CEAVDAR.