SOCIAL

AUDIO. Discuţie între Platon şi un partener, despre Laundromat: Ar trebui să-ţi dea premiu că furi din bugetul Rusiei

post-img

Jurnal TV a intrat în posesia unei înregistrări exclusive care face mai multă lumină în dosarul spălătoriei ruseşti de bani, cunusocută ca „Laundromat”. În perioada 2010-2014, cel puţin 22 de miliarde de dolari au fost transferate din Rursia în alte jurisdicţii, prin intermediul justiţiei şi sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, în baza unor hotărâri judecătoreşti ilegale vizând datorii fictive a sute de entităţi. Banii au ajuns să fie folosiţi de oligarhii ruşi şi acoliţii lor, dar au fost utilizaţi şi pentru finanţarea unor campanii subversive în statele UE.

Înregistrarea despre care vă vorbim surprinde discuţia între afaceristul Veaceslav Platon - care controla principala bancă implicată în Laundromat - şi partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinşpun, vizat în unele anchete jurnalistice.

Discuţia ar fi avut loc la sfârşitul lunii marie 2015. În cadrul acesteea, Grinşpun îi spune lui Platon că, în perioada 16-19 martie 2015, la Chişinău, au venit oficiali de rang înalt din Statele Unite ale Americii pentru a investiga implicarea lui Platon în Laundromatul rusesc şi pentru a bloca fluxul uriaş de bani negri prin Moldova către Europa - bani folosiţi pentru finanţarea unor proiecte politice ale Moscovei.

Potrivit lui Grinşpun, care face referire la prietenii săi din SIS, la Chişinău s-au aflat reprezentanţi ai FBI, CIA, Departamentului de Justiţie şi Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

- Eu vreau doar să-ţi spun ca tu să fii foarte atent. Deoarece dacă aceşti oameni se vor apuca de tine, nu vei şti în care colţ al planetei să te ascunzi. Slava, eu nu vreau ca tu să mă înţelegi greşit.

- Eu o să-ţi explic. Ei cercetează separat cazul Novicombank. Este banca controlată de Cemezov.

- Eu ştiu. Îi cunosc pe toţi. Sunt amicii mei.
 

- Ei se interesează de legăturile şi posibila scoatere a banilor din Federaţia Rusă de către un anumit cerc de oameni angajaţi politic. Asta-i tot. Ei văd aici conotaţii politice, dar acesta e comerţ curat.

- Dacă acesta e comerţ curat, atunci pe ei asta nu-i interesează. Cel mai important e ca moldovenii să nu-ţi dea ţeapă.

- Ascultă. Toţi banii care veneau şi plecau erau trecuţi pentru achitarea mărfurilor şi serviciilor. Banii n-au mers pe conturi personale. Banii n-au mers pentru anumite scopuri politice. Banii au mers în China, Hong Kong, Europa...

- Eu am... Ei mi-au dat... i-am întrebat dacă pot să-mi arate. Eu am un stick cu toate ale tale... Ei mi-au dat şi acolo este Samsung...

- Este un flux de importuri neoficiale, eschivare de la plata taxelor vamale...

- Slava, îţi mai spun odată că Trezoreria SUA şi Departamentul de Justiţie al SUA nu vor apăra bugetul Rusiei.

- Exact!

- Ceea ce pot să-ţi propun... Băieţii de acolo ne sunt loiali. Foaia care ţi-o arăt îţi pare reală?

- Da, da.

- Ei sunt gata pentru un ”comision mărunt” să facă scurgeri de informaţie. Ei m-au întrebat - ”te întâlneşti cu Platon?”. Le-am zis - ”mă întâlnesc”. Ţii minte că ei s-au mai adresat? Dacă vrei, ei vor ”pierde” asta la nivel local pentru bănuţi.

- Da, da. Facem!

- Cât ar costa... 20 de mii de dolari, 50 de mii de dolari... Cât mai costă şi moldovenii ăştia... Şi ei vor scrie ”noi nu vedem asta”, ”noi nu vedem aceea”... Au venit. Hai!

- Ca mine în Rusia sunt vreo sută de oameni

- Nu, nu.

- Crede-mă!

- Nu, nu... Nu vă subestimaţi! Astfel de oameni ca tine în Rusia mai sunt doi sau trei, care fac în asemenea cantităţi. Ascultă, eu cred că ei (americanii) ar trebui să-ţi dea un premiu pentru că tu furi bugetul Rusiei.

- Eu nu fur bugetul Rusiei! Voi, oamenii, nici nu înţelegeţi ce se întâmplă...

- Premeiu pentru că tu oferi instrumente pentru furtul bugetului Rusiei.

- Nu este niciun furt al bugetului Rusiei. Nimeni nici nu a intrat în esenţa operaţiunii. Şi atunci când ”prietenii” noştri americani vor veni la mine şi-mi vor spune - ”îţi înaintăm învinuiri”, eu le voi spune să meargă în...! Şi ştii de ce? Pentru că nicio tranzacţie nu e ”hoţie”. Nici una! Sunt bani curaţi.

- Cel mai important e ca tu să conştientizezi situaţia.

- Moldovenii deja i-au... ”obosit” acolo pe toţi cu aceste demersuri. Da, sunt demersuri, dar nu-i nicio declaraţie despre ilegalitate. Poliţiştii au renunţat. A fost greu de organizat asta, dar poliţiştii au renunţat. Ei au raportat - ”noi nu avem pretenţii”. Sunt raporturi de dept civil. Eu am transmis acolo, scuzaţi-mă... Nici eu n-am pretenţii la adresa lor. Ei şi ce, ”antreprenoriat ilegal”!

- Poliţiştii au fost prin Rusia?

- Cei de la Moscova. Ăştia m-au... ”obosit”. Administraţia preşedintelui, FSB, Procuratura...

- Deci tu ai ”rezolvat” totul. În Rusia nu sunt pretenţii nici la adresa ta... Dacă nimănui nu i-au fost provocate daune, atunci nu este nici dosar.

- Exact! Înţelegi? Exact! Este o sumă mare şi gata. În patru ani.

Peste un an şi patru luni, Veaceslav Platon a fost reţinut la Kiev şi transmis autorităţilor moldovene. Doar că acesta nu a fost judecat pentru implicare în Laundromatul rusesc, ci pentru implicare în frauda bancară.

Potrivit unui studiu elaborat de Transparency International Moldova, toate instituţiile responsabile din Republica Moldova au fost la curent cu schema de spălare a banilor din Rusia, dar nu au făcut nimic pentru a o bloca.

Mai mult, autorii studiului spun că deşi autorităţile insită că au fost spălate 20 de miliarde de dolari, suma reală a fraudei a fost de 70 de miliarde de dolari. În luna octombrie a anului trecut, 13 judecători care figurau în dosarul „Laundromat” au fost scoşi de sub urmărire penală. Peste o lună, cinci dintre ei au fost restabiliţi în funcţii şi li s-au achitat şi salariile ratate.

În luna decembrie, au apărut informaţii că ”dosarul Laundromat” ar putea fi clasat. De altfel, chiar procurorul general Alexandr Stoianoglo spune că Procuratura nu dispune de probe în ”dosarul Laundromat” şi că ”s-a adunat multă maculatură de care nu este nevoie”.

„Platon nu are niciun statut în acest dosar. El nici măcar nu a fost audiat în acest dosar. Desigur el a fost implicat în aceasta. Dar dacă ar fi existat probe împotriva lui şi ar fi constituit componenţă de infracţiune, credeţi-mă că el demult ar fi fost condamnat pe acest articol”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general nu ne-a răspuns astăzi la telefon pentru a comenta informaţiile ce se conţin în înregistrarea audio şi declaraţiile lui Veaceslav Platon.

În schimb, am reuşit să vorbim cu Platon. El ne-a spus că a vorbit de mai multe ori cu Grinşpun, dar susţine că înregistrarea audio pe care o avem ar fi trucată. Mai mult, el spune că nu a vorbit despre fluxurile financiare din Rusia şi despre coruperea autorităţilor moldovene.

„Probabil au luat o parte a discuţiei şi au lipt o altă bucată, aşa că asta e foaie verde. Trebuie să ascult, trebuie să-mi aduc aminte, să înţeleg care e sursa. E o aberaţie. Eu cu Grinşpun nu am vorbit despre niciun de fluxuri financiare din Rusia. Am putut să vorbesc doar despre datoriile lui faţă de mine”, a menţionat Platon.

Omul de afaceri Emmanuil Grinşpun nu a fost de găsit la telefon. Înregistrarea completă a discuţiei dintre cei doi afacerişti o veţi putea asculta mâine seara la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.