SOCIAL

Au început lucrările de construcţie a noului punct de trecere a frontierei la Palanca

post-img

La Palanca, Ştefan Vodă, au început lucrările de construcţie a noului punct de trecere a frontierei. Investiţiile sunt estimate la 5,5 milioane de euro, inclusiv 4,5 milioane contribuţia Uniunii Europene. Se estimează că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2018.

Andrei Bejenaru, managerul proiectului, a declarat pentru IPN că până la sfârşitul săptămânii vor fi finalizate lucrările de demolare a punctului vamal vechi. În prezent, activează un punct temporar pe perioada cât vor dura lucrările. Acesta poate asigura traficul transportului de pasageri cu capacitatea de până la 22 de persoane şi a unităţilor de transport marfar până de 3,5 tone. Celelalte sunt redirecţionate către Punctul de frontieră Tudora.

Potrivit unui comunicat de presă al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), oficiul din Republica Moldova, se estimează că, după reconstrucţie, timpul de trecere prin acest punct se va micşora cu 20%. Dacă până acum aproape 600 de mii de persoane traversau anual frontiera de stat pe la Palanca, datorită noii construcţii, numărul acestora se va dubla. Iar numărul vehiculelor se va cifra la 570 de mii anual, de două ori mai mult decât în prezent.

Punctul de trecere va fi ajustat la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi, solicitanţilor de azil, antreprenorilor, brokerilor şi angajaţilor. La traversarea frontierei de stat, persoanele vor fi întâmpinate de un post de control, care îi va ghida pe toată durata procedurilor. Trecătorii vor avea acces la blocuri sanitare, care vor fi adaptate şi pentru utilizatorii de scaune cu rotile.

Va fi construit şi un post de control pietonal, pentru cei care vor trece frontiera pe jos sau pe biciclete. Va fi instalat un pavaj nou pe o suprafaţă de peste 16 mii de metri pătraţi. Punctul va putea deservi două autocamioane simultan şi va fi dotat cu un cântar pentru verificarea încărcăturilor. Astfel, numărul vehiculelor procesate se va dubla, de la 150 la 300. Antreprenorii vor avea posibilitatea să acceseze servicii de brokering, amplasate pe teritoriul punctului de trecere a frontierei.

În blocul administrativ, angajaţii vor beneficia de camere de odihnă, garderobă, puncte sanitare, cabine de duş, cantină, o sală de conferinţe. Vor exista spaţii pentru dispecerat, încăpere pentru păstrarea armelor, sală pentru echipament IT, izolator, încăperi tehnice, arhivă, spaţii pentru verificarea vizelor, cameră pentru obiecte confiscate, încăperi pentru control. Suprafaţa totală a terenului destinat punctului de trecere este de 2,6 hectare. Zona verde va fi amenajată pe o suprafaţă de peste 6.000 metri pătraţi.