Atenţie la vinul în proces de fermentare. IGSU a lansat o campanie de prevenire a intoxicaţiilor cu dioxid de carbon
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Atenţie la vinul în proces de fermentare. IGSU a lansat o campanie de prevenire a intoxicaţiilor cu dioxid de carbon

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de intoxicaţie cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului. Activitatea va fi desfăşurată în mai multe gospodării din R. Moldova, unde oamenii produc vin. Scopul acţiunii este de a preveni cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului.

Angajaţii IGSU vin cu îndemnul către cetăţeni să fie foarte prudenţi şi să evite riscurile la care sunt supuşi în procesul de fermentare a vinului. Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanţă toxică, fără miros sau culoare. Gazul fiind mai greu decât aerul se acumulează jos la suprafaţa solului în concentraţii înalte în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri şi subsoluri nedotate cu ventilaţie corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viaţa şi sănătate. Intoxicaţie cu dioxid de carbon se manifestă prin astfel de simptome ca dureri de cap, ameţeli, vomă, iar în cazuri grave convulsii şi comă.

Cetăţenii sunt rugaţi să excludă păstrarea mustului în spaţii închise, să verifice căile de ventilare, dar şi să controleze concentraţia oxigenului din încăperea prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient şi trebuie imediat de părăsit încăperea. Totodată este recomandat ca persoanele care urmează să intre în beci, unde sunt păstrate  recipiente cu vin  să anunţe pe cineva prealabil. În situaţia în care în încăpere deja se afla o victimă, intrare fără echipament de protecţie este periculoasă.

Campania demarată de IGSU va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare şi fermentare a strugurilor, iar salvatorii vor informa populaţia despre riscuri şi măsuri necesare de prevenire.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul sezonului în anul 2020, trei persoane au primit intoxicaţii cu dioxid de carbon în urma nerespectării regulilor de securitate în procesul fermentării vinului.
Similare
RECOMANDĂRI