SOCIAL

Astăzi este marcat[ă Ziua Internaţională dedicată conştientizării Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale

Astăzi marcăm Ziua Internaţională dedicată conştientizării Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale. Data nu a fost aleasă întâmplător, pentru că, ziua a noua, din a noua lună a anului, reprezintă simbolic cele nouă luni de sarcină. Medicii avertizează din nou că este interzis consumul de alcool in timpul sarcinii pentru că se pune in mare pericol viaţa fătului. La Chişinău, este internată o pacientă care, din cauza consumului de alcool, a născut un copil cu anomalii.

Alcoolul este o substanţă toxică care odată ce pătrunde în organismul mamei ajunge cu uşurinţă şi la făt. Creşte riscul de avort spontan şi se pot dezvolta malformaţiilor la copil. Alcoolul in sarcină poate duce la retard sau afecţiuni grave ale sistemului nervos. În cazul în care gravidele consumă alcool, copilul riscă să se nască cu Sindromul Alcoolismului Fetal. Medicii de la Spitalul Clinic Municipal "Gheorghe Paladi" din Chişinău spun că au acum in tratament o mamă care a băut mult în timpul sarcinii.

CAROLINA CĂLUGĂREANU, medic neonatolog: „Dintr-o mamă cu alcoolism care a născut un copil cu sevraj alcoolic şi cu anomalii cranio faciale. Starea lui acum este stabilă, este în secţie. A trecut printr-o etapă dificilă de reanimare cu diverse probeleme de sănătate”.

Medicii avetizează că efectele consumului de alcool sunt şi mai grave în primul trimestru de sarcină şi pot afecta copilul pentru tot restul vieţii.

CRISTINA IPATI, obstetrician-ginecolog: „Restricţii de creştere intrauterină, malformaţii la făt. Deobicei malformaţii la nivelul sos sau sistemul nervos. Dezvoltarea se începe cu careva anomalii sau particularităţi şi respectiv pe tot parcursul vieţii copilul poartă aceste consecinţe. Alcoolul şi hemoglobina nu au absolut nimic comun”.

CAROLINA CĂLUGĂREANU, medic neonatolog: „Simptomele sunt foarte diverse. Ele inclusiv se pot manifesta prin dizabilităţi, inclusiv în perioada de pubertate, în perioada de integrare şcolară a copiilor, în şcoli, în societate. Aceşti copii manifestă dizabilităţi secundare. Îndrumarea este o absteneţă totală în timpul sarcinii şi chiar în timpul alăptării”.

Potrivit medicilor, puţine paciente recunosc că au consumat alcool, chiar dacă vorbim de cantităţi reduse.

Statisticile arată că, la nivel Mondial, între 20 şi 80% dintre gravide consumă alcool iar bolile generate de alcoolismul fetal afectează 1% din populaţia globului.