Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi este marcată Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Astăzi este marcată Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Organizaţia Naţiunilor Unite din Moldova, în colaborare cu autorităţi şi ONG-uri se alătură campaniei internaţionale "16 zile de activism împotriva violenţei faţă de gen". În Republica Moldova, statisticile arată că numărul de cazuri de violenţă este în creştere. Una dintre principalele cauze, este stereotipul social privind rolul dominant al bărbatului.

La Centrul "Casa Mărioarei", 10 femei, împreună cu copiii lor, şi-au găsit adăpost din calea agresorilor. Aici, timp de 6 luni, victimele violenţei beneficiază de sprijin psihologic, social, juridic şi asistenţă medicală.

VERONICA CERNAT, vicepreşedinte Asociaţia Casa Mărioarei: „Încercăm să ajutăm aceste femei să le reabilităm economic, pentru că acesta este unul din motivele pentru care aceste femei nu rup acest cerc al violenţei. Pentru că ele sunt dependente financiar de agresor. Femeile când ajung la noi, în primul rând, nu au stimă de sine. Sunt neîncrezătoare în ziua de mâine şi în viitor”.

Violenţa faţă de femei nu apare doar în familiile sărace sau fără studii. Fenomenul poate afecta în orice femeie, indiferent de statutul social. Specialiştii mai spun că, niciodată, o formă de violenţă nu vine singură. O victimă are de luptat toată viaţa cu sechelele fizice sau psihice. Pandemia a exacerbat si mai mult fenomenul, iar statisticile arată că numărul de cazuri este în creştere. Ies la iveală multe drame şi pentru că femeile vorbesc tot mai mult despre faptul că au fost agresate.

VIOLETA ANDRIUŢĂ, avocat, Centrul de Drept al Femeilor: „Violenţa în familie este percepută ca o problemă privată, în care nu trebuie să se cunoască despre ce se întâmplă în familie. Şi respectiv, faptul că avem o creştere, asta înseamnă că femeile cer ajutor şi nu suferă în tăcere”.

Potrivit datelor oficiale, în 2020, autorităţile au fost sesizate în aproape 13 mii de cazuri de violenţă în familie, cu peste 1100 mai multe comparativ cu anul 2019.

„Femeia tace. Dacă femeia nu ar tăcea şi s-ar adresa unde trebuie, nu ar fi violenţă. Femeia rabdă, rabdă şi iar rabdă. Cred că e greu să găseşti o femeie care nu s-a confruntat cu o formă sau alta de violenţă. Toate am avut astfel de cazuri. Este o problemă pentru femei, dar chiar şi pentru bărbaţi”.

Campania internaţională "16 zile de activism împotriva violenţei faţă de gen" se va încheia pe 10 decembrie, atunci când este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
Similare
RECOMANDĂRI