Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Familiei
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Familiei

Ziua Internaţională a Familiei este marcată astăzi în întreaga lume, pentru a sublinia importanţa familiei şi a promova valorile familiei ca egalitatea, împărţirea responsabilităţilor, dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor şi persoanelor în etate. Prin Hotărârea Parlamentului din 26.12.1990, pe data de 15 mai este consemnată Ziua Familiei ca sărbătoare la nivel naţional.

Pentru promovarea natalităţii, în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2019 a fost majorată suma indemnizaţiei unice la naşterea copilului, atât pentru primul copil, cât şi pentru copilul următor, care în prezent constituie 6303 de lei. În primul trimestru al acestui an,  au fost acordate 6259 de indemnizaţii. 

La fel, a fost majorată indemnizaţia lunară pentru îngrijirea/creşterea copilului până la vârsta de 2/3 ani de la 540 la 640 de lei şi indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuţi dintr-o singură sarcină de la 270 lei la 320 lei.

De asemenea, au fost majorate alocaţiile pentru copiii plasaţi în serviciul de asistenţă parentală profesionistă, case de copii de tip familial, tutelă/curatelă. 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru a asigura concilierii vieţii de familie cu cea profesională, a fost aprobat concediul paternal, care se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului. În anul 2018, 2887 de taţi şi-au luat concediu paternal, iar mărimea medie a indemnizaţiei acordate este de 4392 de lei. 

În scopul susţinerii familiilor la naşterea copilului, a fost lansat programul „O nouă viaţă”, aproximativ 13 mii de cutii cu produse pentru nou-născuţi au fost acordate în primele cinci luni de la lansarea proiectului. 

Familiile social vulnerabile sunt sprijinite prin intermediul programului de „Ajutor social”, doar în anul 2018, aproximativ 82 de mii de familii au beneficiat de cel puţin o plată de ajutor social, suma medie fiind de 847 de lei şi 198 de mii de familii au beneficiat de cel puţin o plată de ajutor social pentru perioada rece a anului, în sumă de 350 de lei. Totodată, alocaţiile persoanelor cu dizbailităţi au fost majorate cu 20%, 10% şi 5 %.

Pentru a preveni violenţa în familie, a fost aprobată Strategia naţională de prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi violenţa în familie pentru anii 2018-2021, cu acţiuni de promovare a toleranţei zero faţă de acest fenomen în Republica Moldova. 

Pentru conştientizarea rolului familiei în societate, în această săptămînă, vor avea loc un şir de evenimente în toată ţara,  precum: conferinţe, flashmob-uri, mese rotunde, lecţii publice, dezbateri, concursuri, etc. 

La 20 septembrie 1993, a fost instituită Ziua internaţională a familiei, fiind considerată o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob.

Similare
RECOMANDĂRI