SOCIAL

Asociaţia Femeilor din Armata Naţională îşi propune să promoveze egalitatea de gen şi să prevină discriminarea

Femeile capătă un rol din ce în ce mai important în sectorul de securitate şi apărare al Republicii Moldova. Astăzi a fost lansată Asociaţia Femeilor din Armata Naţională. Aceasta îşi propune să promoveze egalitatea de gen, să prevină discriminarea şi să contribuie la creşterea ponderii femeilor în structurile Armatei Naţionale, prin promovarea profesiei de militar.

Elena Milcenco a participat la misiunea ONU de pacificare din Republica Centrafricană, unde s-a aflat mai bine de un an. Acolo a înţeles cât de important este ca trupele să fie formate, atât din bărbaţi, cât şi din femei, pentru că deseori victimele atacurilor refuzau să discute cu militari de gen masculin, iar declaraţiile lor erau vitale pentru localizarea grupărilor armate.
 
„Experienţa în Republica Centrală Africană, copiii, fetele victime ale războiului, deci asta este un moment mai complicat. Am activat, atât că consilier pe probleme de gender, cât şi ofiţer pe drepturile omului. Misiunea mea de bază era contactul direct cu populaţia locală. În fiecare zi îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat această posibilitate să aderez la familia de militari”, a declarat maiorul de justiţie Elena Milcenco, Marele Stat Major al Armatei Naţionale.
 
Maria este, şi ea, membră a Asociaţiei Femeilor din Armata Naţională. La cei 24 de ani ai săi face parte din prima promoţie de absolvente a Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” şi a reuşit să termine cu succes şi un curs de Poliţie Militară în Statele Unite ale Americii.
 
„Cursul din Statele Unite ale Americii a fost o experienţă de neuitat, totodată şi o provocare pentru că pe lângă dificultăţile pe care le-am întâlnit, mi-am demonstart mie personal că sunt capabilă de mai mult. Părinţii întotdeauna m-au susţinut, chiar din etapă liceală, aflând de decizia mea de a face parte din echipa Armatei Naţionale”, a menţionat locotenentul Marina Pavlov, de la Batalionul de Gardă.
 
Era necesară crearea unei astfel de asociaţii, în special în contextul în care recent a fost aprobat programul naţional cu privire la implimentarea rezoluţiei ONU 1325 „femeile, pacea şi securitatea”.

„Asociaţia are o serie de obiective şi aici o să venim cu suport, atât femeilor, cât şi bărbaţilor, cum să conlucreze, care sunt momentele pe care le putem oferi cum să combine viaţa de familie cu cea de serviciu, cum să promovăm poziţia de militar în Armata Naţională”, a precizat Elena Ţarălungă, vicepreşedintele Asociaţiei Femeilor din Armata Naţională.
 
Din Asociaţia Femeilor din Armata Naţională fac parte, acum, 37 de doamne şi domnişoare.