SOCIAL

Aproape 30 de persoane private de libertate, din diferite penitenciare, au beneficiat de programe de reabilitare

Astăzi se împlinesc doi ani de când Comunitatea Terapeutică "Catharsis", din cadrul Penitenciarului nr. 9 – Pruncul, ajută la reabilitarea deţinuţilor care suferă de dependenţă de droguri. Până acum 27 de persoane private de libertate, din diferite penitenciare ale ţării, au beneficiat de programul de reabilitare. Opt rezidenţi ai Comunităţii Terapeutice au fost eliberaţi din detenţie şi s-au integrat în societate. Niciunul dintre ei nu s-a întors în spatele gratiilor.

Statistica internaţională privind rata recidivei în rândul consumatorilor de substanţe psiho-active este de 75-80%. Republica Moldova nu este o excepţie la acest capitol.

EDUARD TIMOFEI, director, Penitenciarul nr. 9, Pruncul: "Nu este o noutate că în penitenciare sunt persoane, o categorie foarte mare care comit infracţiuni în urma sau fiind sub infleunţa drogurilor, conform datelor statistice a Adiminstraţiei Naţionale a Penitenciarelor, avem recidivă în rândul condamnaţilor de la 52-55%, ceea ce arată că practic jumătate".

Crearea acestei comunităţi terapeutice în sistemul penitenciar a fost necesară, având în vedere numărul mare de consumatori de droguri între deţinuţi, nivelul ridicat de recidivă, necesitatea de a crea condiţii egale şi acces la programele de tratament, la fel ca în sectorul civil, dar şi faptul că programele de reabilitare bazate pe comunităţi terapeutice dau cele mai bune rezultate în rândul consumatorilor de droguri.

EDUARD TIMOFEI, director, Penitenciarul nr. 9, Pruncul: "Chiar fiind implicaţi în diferite programe planificate care există în penitenciar, oricum persoana se reîntorcea în mediul condamnaţilor şi influenţa pozitivă dispărea cu timpul, acum comunitatea este creată într-un spaţiu separat. Au urmat diferite instruiri chiar şi în România, Letonia, Norvegia, noi am luat practica altor ţări, mă bucur că odată la jumate de an suntem vizitaţi de experţi străini, spun că nici ei nu s-au aşteptat la aşa rezultate în condiţiile noastre.

Capacitatea comunităţii terapeutice este de 26 de locuri. În acest moment, urmează terapia 14 deţinuţi. Sunt selectaţi doar condamnaţii care vor, cu adevărat, să scape de acest viciu şi vin benevol. Printre ei este şi Constantin Dînga. Se află în detenţie de patru ani, iar de doi ani este parte a Comunităţii Terapeutice "Catharsis".

CONSTANTIN DÎNGA, deţinut, beneficiar al comunităţii terapeutice: "Pentru mine comunitatea este un fel de spital, unde mă lecuiesc de dependenţa de droguri, unde duc un nou mod de viaţă, sănătos. Într-adevăr îmi place că sunt schimbări spre bine şi mulţumesc mult pentru acest loc pe care l-au făcut oamenii ăştia, care s-au străduit pentru mine".

De un an şi două luni face parte din această comunitate şi Vladimir Reaboi, aflat în detenţie de doi ani.

VLADIMIR REABOI, deţinut, beneficiar al comunităţii terapeutice: "Pentru mine comunitatea înseamnă un colectiv unit, cu o experienţă vastă, care ajută oamenii. Eu am conştientizat, mi-am recăpătat discernământul, luciditatea şi am învăţat să trăiesc după anumite principii, să-mi reprogramez viaţa, să formulez discursuri".

De un an şi şase luni din Comunitatea Terapeutică "Catharsis" face parte şi Adrian Berdaga. În detenţie s-a aflat de trei ori, în total - 12 ani.

ADRIAN BERDAGA, deţinut, beneficiar al comunităţii terapeutice: "Pentru mine comunitatea terapeutică este un loc unde eu mă aflu în comunitate cu alte persoane, care avem ţelul să ne isprăvim cu viaţa trecută pe care am avut-o şi să ne învăţăm a trăi din nou. Mă exprim corect şi pot să-mi expun gândul până la capăt".

Tratamentul în comunitatea terapeutică se bazează pe programe psiho-sociale.

INA VUTCARIOV, şef secţie, A.O. "Iniţiativa pozitivă": "Ei au un grafic prestabilit, foarte clar, începe cu dimineaţa la ora 6, au activităţi de planificare a zilei, au activităţi de grup, au terapie prin muncă şi timp liber pentru a se auto-organiza".

CONSTANTIN DÎNGA, deţinut, beneficiar al comunităţii terapeutice: "Deja mă ocup cu lemnăritul, pot să fac hand-made cu mâinile, cu lemnul, cu fanera".

VLADIMIR REABOI, deţinut, beneficiar al comunităţii terapeutice: "La bucătărie mă descurc cu treburile şi ne mai ocupăm cu articole de pielărit".

ADRIAN BERDAGA, deţinut, beneficiar al comunităţii terapeutice: "Pe zi avem câte două activităţi în diferite domenii, avem teme pe care le studiem, cum să ne reintegrăm în societate şi avem şi jocuri diferite".

Terapia în cadrul comunităţii se deosebeşte de restul metodelor de tratament prin utilizarea interacţiunii oamenilor într-o microsocietate, ca instrument de bază pentru obţinerea schimbărilor psihologice pozitive ale deţinutului dependent de droguri.

EDUARD TIMOFEI, director, Penitenciarul nr. 9, Pruncul: "Este un spaţiu reparat la toate standardele europene cu toate spaţiile. Ei au posibilitatea pe loc să-şi prepare hrana, au curte de plimbare".

INA VUTCARIOV, şef secţie, A.O. "Iniţiativa pozitivă": "Ei se stabilizează, devin mai competenţi în a-şi planifica viaţa ulterioară, plus la asta învaţă un şir de mecanisme cum să facă faţă stresurilor, cum să facă faţă greutăţilor fără a apela la modelele vechi de comportament".

Una dintre persoanele eliberate din penitenciar, care a reuşit să scape de acest viciu datorită comunităţii terapeutice, este, acum, mentor în cadrul "Catharsis".

EDUARD TIMOFEI, director, Penitenciarul nr. 9, Pruncul: "El vine, îşi vizitează colegii, este trainer, duce şi nişte ore, adică aduce un exemplu pentru foştii lui colegi sau condamnaţi că într-adevăr se poate".

Comunitatea Terapeutică "Catharsis" este un proiect comun al Ministerului Justiţiei din Republica Moldova, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Penitenciarului nr. 9 – Pruncul şi al Pompidou Group din cadrul Consiliului Europei, în parteneriat cu Asociaţia Obştească "Iniţiativa Pozitivă".