Aproape 10 lei pentru o călătorie cu maxi-taxi? Ce spun consilierii municipali
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aproape 10 lei pentru o călătorie cu maxi-taxi? Ce spun consilierii municipali

Consilierii municipali califică ca fiind „exagerată” şi „nejustificată” creşterea de tarif solicitată de operatorii de maxi-taxi din capitală. Mai mult, aceştia menţionează că pe masa lor nu a parvenit, la această etapă, niciun demers din partea transportatorilor.


Potrivit calculelor cu care operează operatorii de maxi-taxi, tariful pentru o călătorie cu microbuzul ar trebui să crească până la 9,81 lei.

Solicitat de IPN, Vasile Grădinaru, preşedintele Fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate în Consiliul municipal Chişinău, a declarat că, atât timp cât nu a văzut nici primul demers înaintat de operatorii de maxi-taxi, la mijlocul lunii ianuarie, nici al doilea, înaintat acum o săptămână, nu cunoaşte care sunt solicitările lor. „Transportatorii nu-şi acoperă acum cheltuielile nu doar din cauză că au crescut tarifele la carburanţi. E şi din cauza faptului că nu au suficienţi călători. Geneza acestei probleme este că sistemul transportului public în municipiul Chişinău este învechit. Dacă ar avea constant clienţi, şi-ar acoperi cheltuielile chiar şi cu tariful care este (3 lei)”, susţine Vasile Grădinaru.

Potrivit alesului local, primul lucru care trebuie discutat este schema transportului public. „Noi lucrăm acum la un concept de schimbare a schemei transportului public, aşa ca să nu să se întâmple că pe unele sectoare de drum sunt câteva tipuri de transport public, iar pe altele lipseşte cu desăvârşire”. Totodată, consilierul susţine că, dacă se solicită creşterea tarifului la călătorie, operatorii de maxi-taxi ar trebui să asigure condiţii mai bune de călătorie. „Nu pot ei să spună că astăzi asigură călătorii din municipiul Chişinău cu transport calitativ. Or, ştim noi cu siguranţă, întrucât călătorim cu acest transport public, în ce stare sunt unităţile lor de transport, dar şi abordarea pe care o au şoferii: supraîncarcă aceste unităţi, nu vin la timp, se opresc încălcând Regulamentul Circulaţiei Rutiere etc.”, a menţionat Vasile Grădinaru. Potrivit consilierului PAS, 10 lei pentru o călătorie cu microbuzul este un tarif exagerat pentru Chişinău. „În condiţiile lipsei unei astfel de solicitări pe masa PAS şi din ceea ce am văzut în presă, noi nu vom susţine un asemenea proiect de decizie”, a conchis Vasile Grădinaru.

Consilierul municipal din partea Partidului Socialiştilor Nicolae Pascaru a declarat, în nume propriu, că nu va susţine o eventuală iniţiativă de majorare a tarifului la călătoria cu microbuzul. El consideră că autorităţile ar trebui să se orienteze spre troleibuze, să le facă mai curate, confortabile, aşa ca oamenii să opteze pentru călătoria cu troleibuzul, iar pe viitor maxi-taxiurile să circule în afara razei Chişinăului sau, cel puţin, în afara străzilor centrale. Şi Nicolae Pascaru consideră că 10 lei este un tarif exagerat. „Chiar dacă vor face condiţii excelente pentru călători, tariful nu poate fi majorat. Un maxi-taxi, dacă este pe o rută profitabilă, atunci venituri vin”.

Vicepreşedinta Fracţiunii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Aliona Mandatii a declarat pentru IPN că, dacă va fi supus votului în CMC un astfel de proiect, poziţia PPPDA va fi una negativă şi nu va accepta tariful de 10 lei. „Este un tarif nejustificat şi ridicat pentru cetăţenii municipiului”. Potrivit consilierei, solicitarea  majorării tarifului trebuie abordată în complex şi aici nu e vorba doar de maxi-taxiuri, dar şi de alt transport public urban. În cazul în care transportatorii justifică tariful de 10 lei, Primăria trebuie să înainteze către Guvern soluţii pentru majorarea compensaţiilor la transport pentru persoanele vulnerabile, cele cu dizabilităţi în special.

O altă abordare ar fi reproiectarea rutelor, deoarece modul în care ele circulă este „haotic”. Potrivit Alionei Mandatii, în timpul zilei maxi-taxi-urile au insuficienţă de pasageri şi au surplus în orele de seară. De aici este şi venitul ratat pe care îl invocă. Consiliera PPPDA consideră că trebuie să fie creat un grup de lucru, în care Consiliul municipal, împreună cu executivul Primăriei şi transportatorii, să discute. Iar discuţiile trebuie să înceapă de la reproiectarea rutelor.

Şi Ion Cebanu, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal în CMC, a spus că nu a văzut demersul transportatorilor. În eventualitatea supunerii votului unui astfel de proiect de decizie, Fracţiunea PL nu îl va susţine, pentru că suma e mult prea mare, iar condiţiile de transport nu sunt tocmai respectate de operatori. El a menţionat că ar vrea să vadă argumentele care ar justifica creşterea de tarif solicitată.

Operatorii de maxi-taxi din capitală au înaintat, acum o săptămână, un demers repetat de actualizare a tarifului. Transportatorii au anunţat că îşi asumă să îmbunătăţească condiţiile de activitate dacă va fi majorat tariful. Demersul a fost adresat Consiliului municipal, Primăriei şi Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie. Precedentul demers de majorare a tarifelor a fost expediat autorităţilor pe 13 ianuarie.
Similare
RECOMANDĂRI