Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Anul viitor, în Republica Moldova, se aşteaptă noi scumpiri ale produselor agro-alimentare

Minstrul Agriculturii Viorel Gherciu a declarat că acest lucru este inevitabil pentru că s-au scumpit carburanţii şi gazele naturale. Respectiv au crescut şi cheltuielile fermierilor.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Preţurile la imputuri, la combustibil, la fertilizanţi, s-a majorat şi nu numai în Republica Moldova. Ministerul Agriculturii nu stabileşte preţurile la produsele agricole, preţurile sunt stabilite de către piaţa de desfacere, de către consumatori. Odată cu creşterea preţurilor la imputuri, cresc şi preţurile la produsul finit, ceea ce este inevitabil.”

Chiar dacă a fost un an rodnic şi s-a strâns în premieră peste un milion şi jumătate de tone de grâu, anul viitor recolta ar urma să fie mai mică.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Din suprafeţele care de obicei se însămânţau cu grâul de toamnă, de peste 300 de mii de hectare, cu părere de rău, anul acesta au fost însămânţate doar în jur de 200 de mii de hectare. Din cauza insuficienţei umidităţii, sunt într-o stare foarte proastă, probabil vor fi reînsămânţate, ceea ce va duce la cheltuieli suplimentare.”

În unele regiuni ale Republicii Moldova, s-au scumpit deja anumite produse agro-alimentare. De exemplu la Bălţi, preţul pâinii s-a scumpit cu 25 de bani. Preţul zahărului vândut în magazinele din Republica Moldova a crescut în această toamnă cu 2-3 lei şi s-au scumpit în mare parte produsele lactate.
Similare
RECOMANDĂRI