SOCIAL

Anual, în toată lumea, se aruncă în jur de 88 milioane de tone de produse alimentare

post-img

Peste 150 de ţări, inclusiv şi Republica Moldova, marchează, la 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentaţiei, declarată de Adunarea Generală a ONU cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.

Anual, pe glob,  se aruncă în jur de 88 milioane de tone de produse alimentare. Alimentele  care ajung cel mai des la gunoi  sunt: bucate gata, pâinea/produse de panificaţie, legumele şi fructele, iar motivele ce conduc la acest lucru sunt: degradarea rapidă a alimentelor, estimarea greşită a cantităţii de alimente ce se consumă la o masă, dar şi cumpărăturile în exces.

La diminuarea considerabila a efectelor negative produse de risipa alimentară atat asupra economiei, cat si mediului, pot contribui toti cei implicati in viata unui produs – de la producator la consumator.

În scop de excludere a fenomenului de risipă a alimentelor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova (ANSA) a înaintat mai multe propuneri de modificare a Legii nr. 231 “Cu privire la reglementarea  comerţului intern”, stabilind drept obiectiv interzicerea returului din unităţile comerciale a produselor neconforme, inclusiv a celor cu termen expirat.

Conform propunerilor, operatorul este responsabil de nimicirea produselor alimentare neconforme. Pentru transpunerea în fapt a obiectivului nominalizat, ANSA a elaborat un ghid, care include recomandări practice şi instrucţiuni concrete privind mecanismul de stabilire, retragere, păstrare şi nimicire a acestor produse.

Prin efortul inspectorilor ANSA, doar în 8 luni al anului curent au fost retrase din comerţ şi unităţi de alimentaţie publică 2618,356 kilograme de produse neconforme. Pentru o mai mare eficienţă a luptei cu risipa şi protejarea consumatorului.