SOCIAL

Anual, cresc cu 10% sesizările privind cazurile de discriminare

Discriminarea continuă să fie una dintre gravele probleme cu care se confruntă locuitorii Republicii Moldova. Anual, creşte cu aproape 10% numărul de sesizări depuse la Consiliul de Egalitate privind cazurile de neechitate socială. Deşi există instrumentele legale pentru a contracara aceste nedreptăţi, nu sunt întotdeauna folosite. Constatările au fost făcute de mai mulţi experţi, în cadrul Conferinţei Internaţionale "Implementarea angajamentelor privind nediscriminarea", organizată de Consiliul Europei.

Specialiştii spun că în Republica Moldova cele mai multe discriminări sunt cele pe bază de dizabilitate, sex, etnie, statut social şi limba vorbită. 
 
 În mare parte, legislaţia naţională este adaptată la standardele europene, explică specialiştii. Totuşi, există unele scăpări. Este şi cazul infracţiunilor care incită la ură.
 
 Nu excelăm nici la capitolul reprezentarea femeilor în funcţiile de stat. Discriminarea pe bază de gen este la ea acasă în Republica Moldova, recunosc şi autorităţile.
 
La conferinţă s-a făcut şi un schimb de practici şi soluţii pentru asigurarea unei protecţii mai bune împotriva discriminării la nivel naţional.
 
Anul trecut au fost depuse 247 de plângeri la Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii.