ANSP vine cu detalii referitor la băieţelul ajuns la spital, suspectat de rabie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANSP vine cu detalii referitor la băieţelul ajuns la spital, suspectat de rabie

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vine cu detalii referitor la cazul băieţelului suspectat de rabie. ANSP spune că băiatul ar fi fost zgârâiat de un câine la data de 7 iulie, iar la 16 iulie s-au observat primele semne în baza cărora s-a suspectat rabia.

„Copilul s-a îmbolnăvit acut la 07.07.2019, când au apărut slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febra până la 39,3 ºC, agitaţie. În dinamică, la spital starea s-a agravat, iar la 16 iulie s-au observat semne de aerofobie, pierderea vocii, în baza acestora şi altor momente epidemiologice, s-a suspectat rabia. 

Din anamneză epidemiologică s-a constatat că băiatul este ataşat de câini şi pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgârâiat, muşcat uşor. La 07.07.2019 a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt câine”, se spune într-un comunicat al ANSP.

Totodată, ANSP spune că în instituţiile medicale nu s-au înregistrat adresări ale pacientului după asistenţă medicală privind contactul cu aceste animale.

Anchetarea epidemiologică continuă.

În cazul unor eventuale muşcături de orice categorie de animale ANSP atenţionează că este necesară adresarea operativă după asistenţă medicală.  În primele luni ale anului curent, a fost depistată rabia la 23 de animale în 13 teritorii administrative.

Similare
RECOMANDĂRI