SOCIAL

ANSA: Scumpirea cartofilor este cauzată de scăderea producţiei

post-img

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a oferit mai multe explicaţii referitoare la importul de cartofi şi preţul acestora.

ANSA informează că  politica ce ţine de stabilirea preţurilor este dictată de piaţă. De asemenea, agenţia precizează că sunt mai multe motive care au cauzat scumpirea cartofilor. Printre acestea pot fi menţionate micşorarea suprafeţelor însămânţate cu cartof cu aproximativ 2000 ha în ultimii trei ani, a scăderii producţiei de cartof de la 214 mii de tone la 175 de mii de tone, precum şi a condiţiilor climaterice nefavorabile şi de sezon. Totodată, consumul intern de cartofi constituie aproximativ 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartofi crescuţi în Republica Moldova este aproximativ 50-60% din necesar.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor anunţă că nu eliberează licenţă sau autorizaţie pentru importul mărfurilor de origine vegetală, iar permisul fitosanitar de import a fost anulat în anul 2016 prin Legea 181. În prezent, circa 15 agenţi economici importă cartofi din Republica Belarus şi din alte ţări.

Potrivit unui comunicat de presă al agenţiei, în perioada 26.03-13.05.2019 au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importaţi din Republica Belarus, dintre care 19 loturi au fost neconforme şi au fost returnate în ţara de origine. „Loturile neconforme au fost infestate de obiectul de carantină Clavibacter michiganesis supsp.sepedonicus (putregaiul brun al cartofului) ceea ce a confirmat laboratorul acreditat din România”.

În urma acestei situaţii, ANSA a notificat Serviciul Fitosanitar de Stat din Republica Belarus privind neconformităţile depistate şi a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse în vederea neadmiterii exportului de cartof infestat în Republica Moldova. ANSA a transmis părţii beloruse lista producătorilor la care a fost depistat cartoful infestat pentru a fi supuşi controalelor riguroase.

Experţii mai susţin că piaţa de import cu produse agroalimentare este liberă cu respectarea cerinţelor de siguranţă alimentară şi sănătatea plantelor. Ei mai precizează că în ultima perioadă nu au fost depistate loturi infestate şi nu au avut loc nici returnări.

În prezent, Republica Moldova importă cartofi din Republica Belarus, România, Ucraina, Federaţia Rusă, Israel, Polonia, Germania.