ANSA anunţă că restricţiile din cauza pestei porcine mai sunt valabile în Vulcăneşti şi Giurgiuleşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANSA anunţă că restricţiile din cauza pestei porcine mai sunt valabile în Vulcăneşti şi Giurgiuleşti

După 60 de zile de carantină, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anulat restricţiile aplicate în zona de protecţie şi supraveghere în focarul de pestă porcină africană confirmat în satul Mereni din raionul Anenii Noi.

Pe site-ul instituţiei se menţionează că la momentul actual focare active sunt în Giurgiuleşti, în raioanele Cahul, Vulcăneşti şi Comrat. În aceste localităţi a fost introdus regim de carantină şi se iau măsuri pentru a nu admite răspândirea bolii.

La Mereni, focarul a fost confirmat pe 8 iunie, când 22 de porci de la o gospodărie individuală s-au dovedit a fi bolnavi. 

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, dar se răspândeşte rapid printre animale şi provoacă mari pagube agriculturii. În cazul confirmării infectării cu acest virus, animalele sunt nimicite, iar spaţiile în care au fost ţinute porcinele, structurile adiacente şi inventarul utilizat în gospodărie sunt supuse dezinfecţiei.

Pentru a preveni răspândirea bolii, ANSA îndeamnă toţi cetăţenii Republicii Moldova, deţinători de porcine, să notifice autorităţilor locale competente despre apariţia oricărui caz de îmbolnăvire sau deces al porcinelor deţinute.
Similare
RECOMANDĂRI