Amnesty International: Dreptul la sănătate şi intimitate a mii de elevi din R. Moldova este încălcat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Amnesty International: Dreptul la sănătate şi intimitate a mii de elevi din R. Moldova este încălcat

În şcolile din Republica Moldova sunt copii care nu se pot spăla pe mâini imediat după ce folosesc toaleta şcolii, din simplu motiv că aceasta se află în curte. De obicei, aşa toalete nu sunt echipate cu lavoare, nu au apă caldă sau săpun. Organizaţia neguvernamentală Amnesty International Moldova constată o situaţie alarmantă, menţionând că dreptul la sănătate şi intimitate a mii de elevi este încălcat, transmite IPN.

Într-un video, postat de Amnesty International Moldova cu prilejul Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini, marcată anual la 15 octombrie, se subliniază că o educaţie bună necesită şi condiţii optime de igienă, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

„Astăzi, în Republica Moldova, mii de elevi merg la toaleta şcolii în exterior, pe orice anotimp. Aceşti elevi nu au acces la hârtia igienică şi la săpun. Astăzi, în sute de şcoli din întreaga ţară, nu există uscătoare, apă potabilă sau, pur şi simplu, toalete cu uşi şi separatoare, pentru a asigura intimitate. Toaletele sunt fără iluminare sau fără încălzire în timpul iernii, fără lavoare şi fără apă pentru spălarea mâinilor. Sunt întreţinute prost şi foarte rar curăţate. În plus, aceste toalete poluează mediul! Chiar şi în 2021, zi de zi, dreptul la sănătate şi intimitate a mii de elevi este încălcat!”, se menţionează în video-ul postat de Amnesty International Moldova.

Este şi cazul Gimnaziului din satul Sirota, raionul Orhei, care se află la 57 de kilometri de Chişinău. Aflată în exterior, fără hârtie igienică, săpun şi lavoare,  această toaletă nu asigură intimitate. Secţiunea destinată fetelor are geamul spart, nu are pod, iar toate secţiunile de veceu sunt sub un acoperiş. În toaletă este frig şi întuneric, miroase urât, accentuează Amnesty International Moldova. Conducerea gimnaziului a comunicat că autorităţile locale planifică construcţia unui veceu în interiorul şcolii anul viitor.

O situaţie similară se atestă şi la Gimnaziul din satul Brăila, municipiul Chişinău, care la fel are toaleta în exterior. „Cel mai groaznic este că gaura de veceu este atât de mare, că acolo ar putea aluneca cu uşurinţă o persoană”.

Amnesty International Moldova cere autorităţilor instituirea unui program naţional de instalare de grupuri sanitare în interiorul şcolilor, prin planificarea şi alocarea de resurse financiare în bugetul de stat pentru anul 2022. IPN a încercat să discute despre subiectul dat cu responsabili de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, însă nimeni nu a răspuns la telefon.

Similare
RECOMANDĂRI