SOCIAL

Amenzi de 100.000 de lei şi retragerea timp de 3 zile a emisiei pentru instituţiile media din R. Moldova care propagă informaţii false

Amenzi de până la 100 de mii de lei şi retragerea timp de 3 zile a emisiei pentru instituţiile media din republica Moldova care propagă informaţii false. În plus, serviciul de informatii şi securitate va decide ce informaţii reprezintă o ameninţare pentru spaţiul public. Asta au propus intr-un proiect de lege deputaţii PAS, proiect ce a şi fost votat spre disperarea celor din opoziţie. Comuniştii şi socialiştii au organizat un adevărat bâlci în Parlament prin care şi-au manifestat dezacordul.

Proiectul de lege ce trebuie să aducă corectitudine în spaţiul informaţional ia scos din sărite pe deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor.

„Care nu va coincide cu opinia lor. Orice minciună care va fi, ei doresc noi să fim surzi, orbi, muţi.”

Iar după acest flashmob, opoziţia a cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi.

ADELA RAILEAN deputat BCS:„Prin acest proiect, sub pretextul securizării spaţiului informaţional. Tot ce va fi critic în adresa guvernării va fi calificat ca dezinformare.”

Propunerea opozitiei nu a trecut la vot, iar autorii legii şi-au argumentat proiectul.

LILIANA NICOLAESCU-ONOFREI deputat PAS:„Să reuşim în situaţia când dezinformarea este contracarată şi prin lege, dar şi de noi. Dacă nu sunteţi împotriva dezinformării - sunteţi pentru dezinformare. Dacă noi nu o să încercăm să sprijinim media atunci halal de noi.

Legea prevede şi amenzi de peste 22 de mii pentru persoanele fizice care vor face dezinformare. Şi această modificare a fost criticată de deputaţii opoziţiei.

VLADIMIR VORONIN deputat BCS:„ Eu am antenă sputnik şi privesc peste 1300 de canale dacă doresc şi am timp. Ce dvs. vreţi să? Poate ceva oleacă de scurtat lanţul la presă trebuie. Dar nu toată omenirea şi toţi cetăţenii. Domnul preşedinte, ce fac eu cu ziarul acesta? Am venit să iau autograf de la matale ca să nu fie ultimul.”

ALEXANDR NESTEROVSCHI deputat BCS: „Acum, cu legea voastră, vă faceţi un minister al adevărului în ţară şi voi veţi fi cei care veţi decide ce este adevărat şi ce nu.”

VASILE GRĂDINARU deputat PAS: „Unii din dvs. se simt acum cumva vulnerabili pentru că cândva aţi utilizat informaţie inventată de nişte site-uri cu informaţii false despre 30 de mii de sirieni.”

Deputaţii comunişti şi socialişti şi-au păstrat cu înverşunare poziţia şi au blocat tribuna parlamentului. De cealaltă parte, autorii legii spun că noile mecanisme introduse sunt necesare întrucât legislaţia actuală nu mai poate face faţă fenomenului care tot ia amploare.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului:„Nu e nici o cenzură. Au tot instrumentarul la îndemână să conteste să îşi apere poziţiile. Noi am făcut dovada de-a lungul anilor că pledăm pentru informarea corectă a societăţii. Noi am suferit de pe urma cenzurii. ”

Şi experţii media susţin că legea necesită îmbunătăţiri şi nu conţine elemente de cenzură aşa cum ar declara deputaţii BCS.

PETRU MACOVEI expert media:„Majoritatea deputaţilor din acest bloc sunt, de fapt, agenţi de influenţă rusă în Republica Moldova. Eu transmit mesajele Kremlinului. Al doilea motiv este că proiectul votat astăzi în primă lectură conţine prevederi care va face imposibilă retransmiterea unor posturi din Rusia de către posturile începând cu primul în Moldova, Exclusiv Bravo, Accent TV şi NTV Moldova.”

Legea privind securitatea informaţională a fost votată în primă lectură, iar autorii spun că vor veni cu unele modificări în a doua lectură.