Ambii părinţi, inclusiv cei adoptivi, vor putea beneficia de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambii părinţi, inclusiv cei adoptivi, vor putea beneficia de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM

Ambii părinţi, inclusiv cei adoptivi, vor putea beneficia, la opţiunea acestora, de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală (AOAM) pe perioada obţinerii statutului.

Prevederi în acest sens se conţin în proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a votat, în şedinţa de astăzi, raportul la proiectul respectiv, pentru lectura întâia, iar Comisia administraţie publică şi Comisia agricultură şi industrie alimentară i-au dat aviz pozitiv.

Proiectul de modificare specifică că de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM va beneficia părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creşterea şi educarea a patru şi mai mulţi copii, pentru perioada în care cel puţin un copil are vârsta de până la 18 ani. Documentele justificative care confirmă faptul că părintele exercită în mod efectiv creşterea şi educarea copiilor vor fi eliberate de către structurile teritoriale de asistenţă socială.

De notat că anterior Curtea Constituţională a aprobat o Hotărâre prin care a remarcat faptul că un tată poate să se implice în creşterea copiilor săi atât în plan economic, cât şi pe plan efectiv, în acelaşi mod ca o mamă, în acest sens fiind stabilită existenţa unui tratament diferenţiat privind dreptul de asigurare obligatorie a asistenţei medicale din contul statului. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală vine, inclusiv, să racordeze aceasta la prevederile constituţionale.
Similare
RECOMANDĂRI