SOCIAL

Alimentaţia copiilor din şcolile din municipiul Chişinău, sub lupa autorităţilor

post-img

Primăria municipiului Chişinău informează că managerii combinatelor şcolare şi alţi agenţi economici de profil au fost convocaţi miercuri într-o şedinţă, prezidată de viceprimarii Angela Cutasevici şi Inga Ionesii, unde s-a discutat despre măsurile privind îmbunătăţirea procesului de alimentaţie a elevilor din municipiu. La eveniment au mai participat reprezentanţii Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport şi şefii direcţiilor educaţie din sectoare.

Angela Cutasevici a menţionat despre importanţa respectării în continuare a rigorilor de organizare a alimentaţiei cu hrană caldă a copiilor din instituţiile de învăţământ din oraş, pentru a preveni situaţiile problematice, de genul celor apărute în spaţiul public în ultima perioadă. În context, viceprimarul Inga Ionesii a amintit despre responsabilitatea directorilor de şcoli privind asigurarea monitorizării zilnice a situaţiei şi depunerea efortului pentru a asigura o alimentaţie sănătoasă pentru copii.

În cadrul şedinţei au fost abordate şi alte subiecte, precum: prestarea serviciilor alimentare de calitate de către combinatele şcolare; asigurarea meniului de repartiţie în concordanţă cu meniului-model şi afişarea acestuia, respectarea normelor financiare zilnice, în corespundere cu normele naturale, în dependenţă de vârsta copiilor; reluarea activităţii gheretelor cu produse alimentare; excluderea fenomenului colectării de surse pentru prânzul contra plată etc.

Un grup de lucru format la nivel de APL, monitorizează în perioada 10.02.2021-31.05.2021, procesul de organizare a alimentaţiei cu hrană caldă a copiilor din instituţiile de învăţământ din municipiu. Din Comisie fac parte reprezentanţi ai subdiviziunilor municipale, ai Î.M. „Piaţa Centrală”, ANSA, CSP, consilieri municipali şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Membrii Comisiei verifică următoarele aspecte: calitatea şi cantitatea produselor alimentare livrate în cantinele instituţiilor de învăţământ; prezenţa şi respectarea meniului-model pe 10 zile, coordonat cu CSP; meniul-zilnic de repartiţie, întocmit în baza meniului-model; corespunderea normei fiziologice de consum pentru fiecare elev cu indicaţiile meniului; respectarea recomandărilor privind funcţionarea blocului alimentar în cadrul instituţiei de învăţământ, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19, în rândul elevilor şi angajaţilor; corectitudinea formării preţurilor la produsele achiziţionate şi la bucăţele preparate (aplicarea adaosului comercial); prezenţa documentului primar cu regim special - bonul de plată care conţine totalitatea operaţiunilor economice efectuate zilnic la bufete etc. 

La finalul controalelor, Grupul de lucru va întocmi un raport privind activitatea agenţilor economici care prestează servicii de alimentare a elevilor din cadrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar. Adiţional, Comisia municipală va propune scenarii de restructurare a sistemului de alimentaţie în instituţiile de învăţământ.