„Ajutând tinerii să spună nu tutunului”. Premii de 20 de mii de euro pentru ONG-uri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Ajutând tinerii să spună nu tutunului”. Premii de 20 de mii de euro pentru ONG-uri

Cu sloganul „Ajutând tinerii să spună nu tutunului”, Comisia Europeană a lansat Premiul Uniunii Europene (UE) în domeniul sănătăţii pentru Organizaţiile nonguvernamentale, ediţia 2018. În acest an, Comisia Europeană îşi propune să recompenseze ONG-urile care contribuie la lupta împotriva tutunului, în special prin oprirea tinerilor de a fuma şi / sau de a folosi alte forme de tutun.

„Cu 70% dintre fumători în Europa care încep fumatul la vârsta de 18 ani şi 94% care încep la vârsta de 25 de ani, este vital să ne concentrăm eforturile de prevenire a consumului de tutunul asupra tinerilor europeni. Comisia a pus în aplicare norme legale dure pentru a face produsele din tutun mai puţin atractive pentru tineri, inclusiv interzicerea aromelor caracteristice, trucurilor de ambalare şi pachetelor de 10 ţigări. Cu toate acestea, este bine cunoscut din experienţă că abordarea multi- direcţională este necesară pentru a reduce consumul de tutun în UE. în acest sens, activitatea ONG-urilor în comunicarea cu cetăţenii privind pericolele consumului de tutun este o parte nepreţuită a efortului Comisiei Europene. Prin urmare, vor fi recunoscute şi recompensate iniţiative remarcabile ale ONG-urilor care ajută tinerii să se abţină de la consumul de tutun.”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

ONG-urile participante la concurs trebuie să prezinte iniţiativele, acţiunile,  campaniile realizate privind promovarea normelor fără fumat, eforturi de reducere a accesibilităţii produselor din tutun, de sensibilizare la nivel comunitar şi la nivel de instituţie de învăţămînt.

Premiile în numerar, care sunt finanţate în cadrul celui de-al treilea program în domeniul sănătăţii 2014-2020, sunt următoarele:

Premiul I: 20 000 €

Premiul II: 15 000 €

 Premiul III: 10 000 €

Toate informaţiile necesare, inclusiv criteriile de eligibilitate, excludere şi selecţie, precum şi regulile de acordare a premiului pot fi găsite la următorul link: https://ec.europa.eu/health/ngo_award/home_en.

Cererile urmează a fi depuse prin intermediul formularului online până la data de 15 iunie 2018 (ora 11.59 CET, ora Bruxelles-ului), care poate fi accesat la următorul link: https://ec.europa.eu/health/ngo_award/submit_your_project

În luna septembrie 2018, juriul va selecta zece dosare, iar în luna noiembrie vor fi anunţaţi cei trei câştigători. Câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul unui eveniment la Bruxelles.

 

Similare
RECOMANDĂRI