AH1N1 a făcut prima victimă din acest an. O femeie a murit la spital
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

AH1N1 a făcut prima victimă din acest an. O femeie a murit la spital

O femeie de 42 de ani din Chişinău, internată în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, a decedat miercuri, 10 ianuarie, la o zi de la internare. Testele de laborator au arătat că femeia era infectată cu virusul gripal AH1N1.

Şeful Direcţiei Sănătate a municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu, a declarat pentru portalul e-sănătate, citat de IPN, că femeia nu avea poliţă medicală şi, până a ajunge în stare gravă la spital, şi-a administrat tratament inadecvat. „Pacienta s-a adresat tardiv la specialişti. Chiar dacă medicii au depus toate eforturile ca să o ajute, organismul ei era deja slăbit”, a spus Mihai Moldovanu.

Şeful Direcţiei Sănătate îndeamnă oamenii să se vaccineze împotriva gripei în perioada de vaccinare şi să aibă o igienă personală adecvată. „În această perioadă vom insista ca medicii din şcoli şi grădiniţe în fiecare zi să facă verificări, iar dacă există cazuri suspecte, să se ia măsurile necesare”, a mai spus Mihai Moldovanu.

La apariţia primelor simptome de infecţie, recomandarea medicilor este să ne adresăm specialiştilor şi nicidecum să nu apelăm la autotratament. Simptomele gripei AH1N1 sunt asemănătoare gripei sezoniere. Pacientul prezintă: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare. Există cazuri în care pacienţii prezintă diaree şi vărsături în urma infectării cu AH1N1.

Potrivit informaţiilor Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, în perioada 1 – 7 ianuarie, instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiu au raportat în jur de două mii de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. În perioada de raportare, în municipiu, a fost confirmat şi primul caz de gripă tip AH1N1, la o femeie de 34 ani. Starea pacientei era satisfăcătoare. Din anamneză, în perioada de incubaţie bolnava s-a aflat peste hotarele ţării.

Similare