Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii din satul Coşniţa au acces la apă pentru irigare datorită unui grant oferit de USAID

Irigaţiile oferă posibilitatea agricultorilor să-şi cultive mai târziu produsele, astfel încât atunci când se termină sezonul unor legume, de exemplu, ei pot vinde în continuare, la un preţ mai bun.

În satul Coşniţa există Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, care permite agricultorilor să se conecteze la sistemul centralizat de irigatii şi să-şi asigure permanent culturile cu apă.

Cu ajutorul sistemelor moderne de irigaţii, agricultorii pot avea culturi bogate, oricând. Sergiu Racoveţ este unul dintre cei 170 de membri ai Asociaţiei şi beneficiază de irigare centralizată pentru cele 13 hectare de porumb pe care le deţine. El a beneficiat de un grant de 200 de mii de lei din partea USAID pentru a putea demonstra eficienţa diferitor tipuri de irigare.

Staţiile de pompare a apei din Coşniţa erau învechite pentru că în ele nu s-a mai investit nimic din anii 50 şi până în 2010. Datorită fondurilor oferite de Guvernul SUA, patru staţii din cele şase existente au fost reparate. 600 de hectare de teren sunt, acum, irigate de întregul sistem centralizat.

În plus, americanii au oferit şi granturi pentru echipamente mai mici, extrem de utile fermierilor. Taxa anuală pentru irigarea unui hectar este, în acest an, de 240 de lei. Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Coşniţa a fost constituită în 2012 iar modernizarile sistemelor de apa s-au facut în cadrul programului Compact, cu fonduri de la Guvernul SUA. Pentru reabilitarea sistemului au fost investiţi circa 13,8 milioane de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI